De ce se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei. De unde a pornit tradiția și ce metodă trebuie să aplici ca să ai belșug tot anul!

Ziua în care e celebrat Sfântul Andrei vine cu numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri. Printre acestea se numără și punerea grâului la încolțit. Acest obicei datează de pe vremea strămoșilor noștri.

30 nov. 2021, 12:43
De ce se pune, de fapt,  grâul la încolțit de Sfântul Andrei. De unde a pornit tradiția și ce metodă trebuie să aplici ca să ai belșug tot anul!

De ce se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei.  Puțini știu că grâul este o adevărată emblemă folclor, dar și în lumea religioasă. Acest produs este utilizat în mai toate ritualurile bisericești, începând de la naștere, până la înmormântare. Bobul de grâu încolțit reprezintă simbolul vieții care biruiește moartea.

De ce se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Iată tot ce trebuie să știi

Punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug. În funcție de parcursul acestuia, cep care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic.

Ca să ai parte de rezultate, iar grâul să crească mare și roditor, trebuie să aplici aceste sfaturi după cum urmează:

Într-un vas larg sau chiar într-un ghiveci se așează grâul.Se poate folosi pe post de suport atât vata, buretele, cât și pământul. Fiecare membru al familiei este cu vasul său, iar aceștia trebuie să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit. Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat lângă fereastră într-o cameră cu căldură optimă . Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat.

Este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii. Se spune că aceluia al căruia va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug.

Dacă este îngrijit și udat destul de des, grâul începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care boabele au fost plantate.

Tradiția populară spune că acesta trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc fruntaș pe masa cu bucate alese, el fiind un simbol al belșugului.

Graul incoltit e un aliment consumat frecvent de catre persoanele care vor sa-si mentina sanatatea. El este un puternic antioxidant si e benefic pentru diverse afectiuni, motiv pentru care, o cura de grau incoltit iti poate fi de ajutor.

Cura cu germeni de grau nu este una pentru slabit, in cazul in care la asta te gandesti, ci e una care ajuta la cresterea imunitatii si la revitalizarea organismului. Acest aliment trebuie consumat pentru 3 luni de zile, daca vrei sa vezi rezultate, cu toate ca ele vor incepe sa fie observate chiar si dupa 2-3 saptamani.

Iată aici toate detaliile.

Citește și: Acesta este momentul în care se pune grâul la încolțit. Greșeala pe care multe gospodine o fac chiar de Sfântul Andrei!