Sfântul Andrei 2021. Tradiții şi superstiţii. Cum să te ferești de duhurile rele care vin pe pământ în noaptea Sfântului Andrei

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit anual pe data de 30 noiembrie. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii din toate colțurile țării le respectă pentru a le merge bine și pentru a fi feriți de cele rele.

29 nov. 2021, 12:00
Sfântul Andrei 2021. Tradiții şi superstiţii. Cum să te ferești de duhurile rele care vin pe pământ în noaptea Sfântului Andrei

Sfântul Andrei 2021. Sfântul Andrei, unul dintre Apostolii lui Iisus, ar fi cel care a creștinat poporul român, după călătoria sa în Dobrogea. Din acest motiv el a devenit ocrotitorul poporului nostru.

Potrivit tradiţiei, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, lupii se adună în haite, iar Sfântul Andrei împarte pradă pentru iarna care începe fiecărui lup.

Această sărbătoare este predominant agrară, iar oamenii respectă obiceiurile specifice acestei zile atât pentru a atrage norocul și a îndepărta ghinionul, cât și pentru a descoperi cum va fi vremea și recolta în anul următor.

Sfântul Andrei 2021. Cum să te ferești de duhurile rele care vin pe pământ în noaptea Sfântului Andrei

Sărbătoarea religioasă a Sfântului Andrei a coincis cu una dintre sărbătorile păgâne, aceea a unei divinități dacice care se întrupa în lup. Astfel, în timp, cele două evenimente s-au contopit, iar oamenii s-au folosit de aceste elemente pentru a crea obiceiuri noi, potrivit agromedia.ro

Ziua de 30 noiembrie reprezintă, totodată, ultima zi de toamnă, marcând și începutul iernii. Fiind o zi de hotar între două anotimpuri, această zi reprezintă o linie subțire între viață și moarte, devenind o perioadă în care cerurile se deschid, iar spiritele umblă libere pe pământ.

Așadar, în noaptea de Sfântul Andrei, duhurile rele, strigoii și moroii coboară pe pământ, printre oameni. În popor, exista credinţa că, în această noapte, strigoii vin să fure “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”. Tocmai de aceea, în trecut oamenii se pregăteau temeinic pentru a ţine la distanţă aceste spirite rele, iar cel mai la îndemână ajutor împotriva acestora era usturoiul. Astfel, gospodarii ungeau tocurile ușilor și geamurilor casei şi grajdurilor cu usturoi pentru a se asigura că strigoii nu vor pătrunde în interior.

Sfântul Andrei 2021. Obiceiuri pentru aflarea ursitului

Din cele mai vechi timpuri, fetele nemăritate făceau diferite ritualuri pentru aflarea celui care avea să le fie sortit. Poate cel mai cunoscut obicei este cel al busuiocului pus sub pernă. Totuși, în noaptea de Sfântul Andrei, fetele mai foloseau o tehnică, aceea de a pune 41 de boabe de grâu sub pernă, rostind următoarea incantație:

Voi, 41 de fire de grâu/Eu voi adormi/Şi voi hodini/Dar eu mă rog lui Dumnezeu/Să-mi trimită îngerul meu/Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”.

Citeste si Medic invitat la biserică să le vorbească credincioşilor despre beneficiile vaccinării. Preot paroh: „Vaccinul este un rezultat al științei, care se face cu binecuvântarea lui Dumnezeu”

Tot cu ajutorul grâului, gospodarii se rugau ca să aibă parte de o recoltă bogată în anul următor. Aceștia puneau boabe de grâu la încolțit și, dacă grâul creștea înalt până în ziua Anului Nou, era semn că anul următor avea să fie plin de noroc și bogăție.

În ziua de Sfântul Andrei se făceau şi previziuni referitoare la condiţiile meteorologice. Astfel, dacă ziua era senină, atunci iarna ar fi fost blândă. Dacă, dimpotrivă, ziua era ploioasă, atunci iarna ar fi fost geroasă.