De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare. Motivul va lua prin surprindere pe mulți

Cei care călătoresc des cu avionul sunt deja obișnuiți cu ritualurile de la începutul și finalul zborurilor. Puțini știu, însă, care sunt motivele din spatele acestor practici deseori neobișnuite.

17 apr. 2024, 09:32
De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare. Motivul va lua prin surprindere pe mulți
De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare. Motivul va lua prin surprindere pe mulți

O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce luminile se sting în avion la decolare și aterizare, de fapt. Motivul este surprinzător, chiar și pentru mulți dintre cei ce folosesc des avionul.

Citește și: Cele 6 obiecte pe care nu trebuie să le atingeți niciodată într-un avion

De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare

Spătarele scaunelor se îndreaptă, centurile de siguranță se închid, se strâng tăvițele, se ridică obloanele de la geamuri și se sting luminile – aceștia sunt pașii cu care toți pasagerii sunt obișnuiți la începutul și finalul ozborului. Cu toate că respectă aceste reguli aproape mecanic, puțini înțeleg de ce sunt puse în aplicare în acest fel și de ce sunt necesare.

Sue Fogwell, care a lucrat pentru United Airlines ca membru al echipajului de cabină, a dezvăluit de ce luminile se sting în avion la decolare și aterizare. Nu este un gest întâmplător, motivul fiind foarte important, ce are legătură cu siguranța pasagerilor în cazuri de urgență. Luminile sunt stinse, pe timpul nopții și la amurg, astfel încât ochii celor din interiorul aeronavei să se poată ajusta la întuneric, un detaliu mic, dar foarte important în cazul în care avionul ar trebui evacuat rapid.

„Luminile din cabină se sting la amurg și când este întuneric afară, astfel încât vederea dumneavoastră să se poată ajusta pentru a evacua mai ușor aeronava”, a dezvăluit însoțitoarea de zbor.

Ochiul uman are nevoie de timp pentru a face trecerea de la un mediu luminos la unul întunecat. Se crede că poate dura de la 20 de minute până la o jumătate de oră pentru ca pupilele noastre să se obișnuiască în totalitate.

„Prin urmare, în cazul improbabil al unei evacuări la mijlocul zborului, puteți fi sigur că vederea dumneavoastră va fi ageră pentru a asigura o evadare rapidă. Astfel, este mai ușor să vezi luminile de pe podea care conduc spre ieșiri”, a mai spus Fogwell.

În mod similar, dacă afară este lumină puternică, însoțitorii de bord vor aprinde luminile din cabină, astfel încât oamenii să nu fie orbiți când ies din avion.

Citește și: Avion cu energie solară, testat în largul coastei Mississippi. Este capabil să zboare în jurul globului fără să se alimenteze