De ce se strică turbina? Iată ce faci greșit atunci când conduci mașina

Despre turbină, știm cu toții, că este de mare ajutor în procesul de combustie al motorului, oferind performanțe mai bune. Cunoscută și sub denumirea de turbo sau turbosuflantă, aceasta îți oferă în timpul sesiunii de șofat o accelerare mai rapidă, cuplu motor mai mare, un consum mai mic de combustibil și reduce emisiile poluante.
Alina Costache
29 iun. 2023, 22:51
De ce se strică turbina? Iată ce faci greșit atunci când conduci mașina

În zilele noastre, numărul mașinilor echipate cu motoare turbo este din ce în ce mai mare, indiferent că vorbim de diesel sau benzină. Ideal ar fi ca fiecare șofer să îi înțeleagă utilitatea și să adopte astfel un stil de condus care să nu o afecteze. Vrei să știi de ce se defectează turbina? În rândurile ce urmează îți vom prezenta top 3 cei mai mari dușmani ai turbinei tale. Scopul prezentării este de a înțelege cum o poți proteja cu minim de efort. Ține minte că durata de viață a acesteia este direct influențată de comportamentul tău la volan. Să nu mai batem pasul pe loc și să începem.

De ce se defectează turbina? Top 3 motive

1.Lubrifierea incorectă

Lubrifierea necorespunzătoare este cel mai întâlnit motiv pentru care o turbină se strică. Foarte mulți șoferi din România uită să își schimbe uleiul la timp, ceea ce duce adesea la înfundarea conductei de retur și ulterior la incapacitatea turbinei de a recircula uleiul, așa că vor începe să apară scurgeri.

Să nu uităm de faptul că turbina este un ansamblu complet, format din mai multe piese, ce funcționează împreună cu o precizie admirabilă. În cazul în care una dintre piesele individuale începe să nu mai funcționeze corect, toată turbina va fi afectată în scurt timp. Ca să fim mai clari: uleiul vechi trece prin rulmenți, ceea ce duce în timp la funcționarea necorespunzătoare a arborelui sau la ruperea tijei. Din cauza frecării dintre arbore și rulmenți, materialul arborelui se poate rupe și chiar arde.

Poți apela la servicii de reconditionare turbina atunci când este necesar. Există firme pe piața din România ce oferă astfel de servicii cu o garanție extinsă de până la 14 luni. Să știi că este mult mai avantajos să apelezi la servicii de recondiționare decât să cumperi o turbină nouă. Nu doar din punct de vedere al prețului, ci și din punct de vedere al garanției.

2.Infiltrarea corpurilor străine

Turbocompresoarele funcționează la viteze extrem de ridicate. Asta poate favoriza în timpul condusului pătrunderea de corpuri străine de mici dimensiuni în turbină și motor. De cele mai multe ori, este vorba despre pietriș și cioburi ce pot declanșa deteriorarea răcitorului de aer de supraalimentare.

Corpurile străine pot înfunda conducta de retur. Ce înseamnă acest lucru? Că uleiul nu va mai putea ieși pe aici, ci va fi forțat să inunde turbina. Dacă vorbim de corpuri străine mai mari, acestea ar putea rupe vârful unui injector, vârf ce străpunge ulterior supapa de eșapament, iese prin eșapament și ajunge în turbină, iar daunele sunt cât se poate de mari.

Mare atenție! Dacă turbina ta începe să funcționeze necorespunzător, trebuie să iei cât mai curând măsuri. Cu cât este recondiționată mai rapid, cu atât mai bine. Serviciile de recondiționare sunt cât se poate de sigure, având în vedere că beneficiezi și de garanție. În unele cazuri, așa cum este la Turbo Doctor, beneficiezi de 14 luni garanție, cea mai extinsă perioadă din România!

3.Căldura excesivă

Cea mai des întâlnită problemă asociată cu temperaturile prea mari în cazul turbinei este deteriorarea carcasei din cauza fenomenelor de expansiune și contracție repetată. Bine, temperatura prea mare din circuite afectează toate piesele unei mașini, nu doar turbina.

Ca orice componentă, turbina are un interval anumit de temperatură în care funcționează optim, iar depășirea acestuia înseamnă probabilitate de apariție a problemelor. De aceea, este important să lași motorul să se răcească treptat după o sesiune intensă de șofat.

Acestea sunt top 3 cele mai frecvente motive pentru care turbina se strică. Mai există și varianta în care defectarea apare din cauza unor defecte de fabricație, însă este foarte puțin probabilă.

Dacă ești atent cu mașina ta, cu modul în care conduci, implicit ești atent și cu turbina ta. Totuși, dacă nu ai făcut asta până acum, iar aceasta s-a defectat deja, apelează cu încredere la serviciile de recondiționare turbină și fii mult mai prudent de acum încolo!

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'