De ce sunt atât de importante vitaminele FERICIRII

Vitaminele din grupul B sunt esenţiale pentru sănătatea noastră deoarece stimulează funcţiile cerebrale, precum şi capacitatea de învăţare, şi ne creează o stare de bine, de fericire.
Iulian Tudor
09 iul. 2013, 07:14
De ce sunt atât de importante vitaminele FERICIRII

Vitaminele din grupul B sunt următoarele: B1, B2, B3, B5, B6, B7 (vitamina H), B9 (acidul folic sau vitamina M) şi B12. Cercetătorii au descoperit faptul că acidul folic şi vitaminele B6 şi B12 sunt vitale pentru o sănătate de fier, niveluri scăzute în corp ale acestor substanţe pot duce la depresie şi chiar la boli cerebrale.

Vitamina B6

Dintre vitaminele din grupul B, cea mai importantă pentru starea noastră de bine este vitamina B6, ea fiind responsabilă pentru producerea de serotonină, cunoscută şi sub denumirea de hormonul fericirii, în creier.

Un nivel scăzut de vitamina B6 în corp poate fi recunoscut prin mai multe simptome, dintre care amintim depresia, nervozitatea, acneea, dermatite, insomnie sau probleme legate de somn, oboseală accentuată, ameţeală, retenţie de apă, precum şi apariţia de cârcei.

Citeşte şi De ce ai nevoie de vitamina D din soare

Totuşi, există anume persoane care au un risc mai ridicat de a avea niveluri scăzute ale vitaminei B6: cei care consumă mult alcool, femeile care iau pastile contraceptive, diabeticii, persoanele în vârstă, femeile gravide sau care alăptează, bolnavi de tiroidă sau care suferă de probleme ale rinichilor, precum şi cei care iau medicamente care împiedică absorbţia acestei vitamine.

Pentru a evita simptomele generate de lipsa de B6 din corp, medicii ne recomandă să consumăm alimente bogate în această vitamină. Cele mai bune alimente sunt pasta de drojdie, alunele de pădure, bananele, ficatul de miel, carnea de pui, gălbenuşurile de ou şi cartofii.

Citeşte şi Dicţionarul seminţelor oleaginoase. Vezi de ce este bine să consumi migdale, nuci, fistic

Vitamina B9 (acid folic)

Acidul folic ne ajută să ne concentrăm, să fim fericiţi şi ne îmbunătăţeşte memoria. Există câteva simptome care indică lipsa de acid folic în corp: depresie, anxietate, diaree, memorie slabă, buze crăpate, eczeme, lipsa poftei de mâncare, dureri de stomac, precum şi o piele mai albă.

Citeşte şi ABCDE – Vitaminele de care fiecare femeie are nevoie

Totuşi, sursele de acid folic din alimente sunt la îndemâna oricui, această vitamină putând fi regăsită în varză, ficatul de miel, spanac, mazăre şi alte legume cu frunze verzi, alune şi gălbenuşul de ou.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esenţială pentru sănătatea creierului nostru, o lipsă a acesteia în organism putând duce la apariţia unor simptome similare cu cele ale Alzheimerului sau ale unui accident cerebral vascular minor. În unele cazuri, consumarea unor suplimente de vitamina B12 alături o alimentaţie sănătoasă poate reduce aceste simptome.

Citeşte şi Nu te poţi concentra? Vezi ce îţi recomandă nutriţionistul

Simptomele unei lipse de vitamina B12 sunt destul de severe şi trag semne de alarmă importante: demenţă, pierderi de memorie, gândire înceată, oboseală cronică, slăbiciune, durere a muşchilor, constipaţie, dureri de stomac, o limbă umflată şi dureroasă, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare.

Alimentele care conţin un nivel ridicat de vitamină B16 sunt stridiile, gălbenuşul de ou, orice tip de peşte, gălbenuşul de ou şi ficatul de miel.

Drept concluzie, vitaminele B6, B9 şi B12 sunt absolut esenţiale pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a fi fericiţi, iar consumarea de alimente care conţin aceste suplimente ne pot face viaţa mult mai bună.

Citeşte şi ÎNGHEŢATA, beneficii incredibile pentru sănătate

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin