De ce sunt interzise total lămâile în toate închisorile din România! Motivul stupefiant te va lăsa mut de uimire

Un banal aliment precum este lămâia, dar totuși atât de utilizat de către oricine, este interzis în închisorile din România. Vizitatorilor nu le este permis să aducă în pachete lămâi.

18 aug. 2022, 20:09
De ce sunt interzise total lămâile în toate închisorile din România! Motivul stupefiant te va lăsa mut de uimire
Apă caldă cu lămâie, băută dimineaţa

Lămâia și proprietățile care au făcut-o să fie interzisă în închisori

Conform unui extras din H.G. nr. 157/2016, deținuților le este interzisă primirea și cumpărarea de lămâi și derivate ale acestora. În această listă mai sunt enumerate produsele care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepția cafelei, ceaiului, laptelui și a supelor insant.

Lămâile sunt interzise din două motive. Pe de o parte, lămâia și derivatele ei pot fi utilizate cu foarte mare ușurință pentru obținerea alcoolului, iar, pe de altă parte, este interzisă în spatele gratiilor deoarece poate fi utilizată ca ingredient pentru administrarea heroinei, unul dintre cel mai des întâlnite droguri în închisori.

Subcomisar Marian Olteanu explica acum câțiva ani pentru o publicație din Timișoara de ce lipsesc aceste fructe din meniu: „lămâile sunt interzise dintr-un considerent de siguranţă. Fructul în sine, chiar şi coaja, reprezintă ingrediente importante în fabricarea alcoolului”.

Cu ce alte lucruri nu ai voie să intri în închisoare

Cei care vor să își vziteze cunoscuții aflați la închisoare trebuie să știe că nu au voie să intre cu telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță. Cuțite, aerosoli, materiale pirotehnice, camere video, aparate foto, reportofoane, materiale ce pot fi utilizate pentru tatuare, bani, magneți și energizante, toate acestea sunt trecute pe lista obiectelor care nu pot fi introduse în penitenciare.

Ce se întâmplă dacă încalci legea?

Conform anp.gov.ro, introducerea în mod conștient de bunuri și obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Totodată, introducerea telefoanelor mobile și a mijloacelor de comunicare la distanță constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În urmă cu doi ani, un deținut încarcerat la Penitenciarul Aiud a fost sancționat și i-a fost suspendat dreptul de a participa la activități culturale, artistice și sportive timp de o lună, pentru că în pachetul adus de soția sa a fost descoperit fructul interzis, lămâia.

Incidentul a avut loc în 2020, iar deținutul a avut o atitudine recalcitrantă după descoperirea fructului în pachetul primit, susținând că soția sa a adus din greșeală lămâia. Soția deținutului a fost și ea sancționată, fiindu-i interzis să își mai viziteze soțul timp de șase luni. Interdicția a fost redusă ulterior la două luni.

Citește și: Gigi Becali a fost oprit de Poliţia Rutieră chiar în timp ce era în direct prin telefon la TV: „Stai, că mi-au făcut iar semn să opresc”

Citește și: Concluziile anchetei: Actriţa Anne Heche a murit în accident