De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe

Produsele marcă proprie ale magazinelor sunt tot mai prezente pe rafturi. Vorbim chiar și despre medicamente marcă proprie, produse ce sunt mult mai ieftine decât altele mai celebre. Românii par să se îndrepte spre acestea, după cum arată statisticile.
Filip Stan
18 mai 2024, 17:26
De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe
De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor. Mulți români le preferă în detrimentul celor celebre, dar mai scumpe

Produsele marcă proprie sunt tot mai prezente în magazine. Gama s-a extins de la alimente, la produse de îngrijire, curățenie și mâncare pentru animale și medicamente. Cercetările de piață arată că românii dau un sfert din valoarea unui coș de cumpărături pe aceste produse marcă proprie, chiar și cu 30% mai ieftine.

Citește și: Un aliment banal care ajută la slabit este tot mai preferat de generaţia TikTok. Magazinele au fost luate cu asalt!

De ce sunt mai ieftine produsele marcă proprie ale magazinelor

Inițial, la debutul lor, produsele marcă proprie erau văzute că o alternativă mai ieftină a unor produse deja celebre. Acum, clienții au ajuns la concluzia că dacă sunt mai ieftine, nu înseamnă că sunt și de proastă calitate, astfel că s-au reorientat către produsele marcă proprie.

„În acest moment, din bugetul cumpărătorilor, în medie, se alocă o sumă din ce în ce mai mare pentru mărcile private. Avem cumpărători care alocă până la 35% și peste din bugetul lor pentru mărcile private”, susține Romina Ardelean, reprezentat al unei companii de cercetări de piață, potrivit Știrile ProTV.

Clienții găsesc numeroase produse marcă proprie, de la alimente de bază, precum carne, pâine, lactate și până la produse premium, dar și detergenți, cosmetice sau produse pentru animale. Multe dintre ele sunt naturale, bazate pe plante, foarte sănătoase și pline de proteine.

Ceea nu mulți clienți nu știu și ar aduce un plus pentru aceste produse este că majoritatea lor sunt fabricate în România.

„Volumele se fac din marcă proprie și atunci echilibrează cumva necesarul fabricii de a funcționa la capacitate de 100%. Îți scad cheltuielile fixe cu impact per bucată produs”, explică Marius Tuțu, reprezentant al unei fabrici de produse de panificație ce distribuie cantități importante de produse marcă proprie în magazinele din România.

Tipurile de magazine care au cea mai mare pondere în vânzările de produse tip marcă proprie sunt discounterii, cu mai bine de 60%, și hypermarketurile, cu peste 16%. Inclusiv comercianții non-alimentari se concentrează tot mai mult pe propriile produse, cum ar fi chiar farmaciile.

„Șervețelele de bebeluși se dezvoltă foarte bine pe partea de farmacii. Trendul este în creștere, volumele sunt diferite față de supermarketuri. La farmacii se pune accent și mai mare să fie eco, mai sustenabile produsele”, spune Andreea Rogojanu, reprezentant al unei fabrici de produse de igienă, pentru aceeași sursă.

Prețul mic, cu până la 30% din totalul unui coș de cumpărături, se explică prin faptul că magazinele nu mai investesc în marketing, menit să promoveze produsele ce deja le poartă numele, ambalajele nu sunt foarte complicate, scăzând costurile și pe această ramură, iar fabricarea lor în România este și ea mult mai ieftină. Toate acestea duc la prețuri mai mici la raft și la facilitarea cumpărării.

Citește și: Măsuri pentru diminuarea risipei alimentare. Ce se întâmplă cu alimentele din magazine pe cale să expire

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!