De ce trebuie să bem apă înainte de cafea şi ceai

A devenit un ritual să ne bem cafeaua sau ceaiul dimineața înainte sau după micul dejun. Dar știai că cel puțin 70% din populația adultă din întreaga lume consumă zilnic ceai și cafea?

30 iun. 2017, 08:18
De ce trebuie să bem apă înainte de cafea şi ceai

Ceai sau cafea? Care-i mai bun?

Cafeaua și ceaiul sunt băuturile care cresc nivelul de energie și ne ajută să ne concentrăm. Însă, în anumite culturi, oamenii beau cafea sau ceai seara, când se simt fără putere sau când nu se mai pot concentra la ceea ce muncesc.

Dar, ca în majoritatea cazurilor, există păreri pro și contra. Unele studii arată că consumul de cafea sau ceai în mod regulat dăunează sănătății, dar alții cercetători afirmă că atât ceaiul cât și cafea au beneficii asupra sănătății.

De exemplu, se spune că prin consumul de cafea este provocată aciditatea, dar tot ea este cea care stimulează memoria. Iar ceaiul are capacitatea de a preveni cancerul, dar poate provoca amețeli și arsuri la stomac. Putem spune că aceste două băuturi sunt sănătoase într-o oarecare măsură, dar atunci când sunt consumate în mod excesiv, ele pot afecta sănătatea.

Însă, potrivit unui studiu recent, este foarte important să se bea apă înainte de a consuma aceste băuturi. Iată de ce!
Ce conțin cafeaua și ceaiul

Înainte de a spune de ce trebuie să bei un pahar de apă înainte de a bea ceai sau cafea, trebuie mai întâi să aflăm mai multe despre componentele lor. Cafea este facută din boabe de cafea, iar ceaiul din frunze de plante medicinale, în general. Însă, ambele conțin un compus cunoscut sub numele de cofeină, care este o substanță capabilă să stimuleze energia. Dar consumul excesiv de cofeină poate avea efecte negative asupra sănătății, provocând anxietate și afecțiuni cardiovasculare.
Ce spune studiul

Experții spun că apa băută înainte de ceai sau de cafea ajută la diluarea conținutului concentrat de cofeină și la minimizarea efectelor dăunătoare. În plus, cafeaua are un nivelul de pH 5 și ceaiul 6. Valoarea de pH a oricărei substanțe indică nivelul de aciditate, iar cafea și ceaiul se încadrează în gama acidă.

Când consumăm băuturi care au nivelul de pH atât de mare, ne putem confrunta cu reflux de acid gastric, care poate cauza afecțiuni precum gastrită, arsuri, ulcer, cancer de colon sau pot deteriora pereți stomacului. Așadar, apa băută înainte minimizează activitatea acidă care are loc în stomac, menținându-ne astfel sănătoase.

Citeşte şi De ce nu e bine să bei cafea pe stomacul gol