De ce trenurile spre aeroport nu pot circula decât la 50 de minute? „Soluţia e o linie dublă de cale ferată”

Cătălin Drulă (USR), membru al Comisiei de transporturi din Camera Deputaților, scrie că frecvența de unul la 50 de minute a trenurilor spre Aeroportul Otopeni e provocată de faptul că pe acest traseu este doar o linie simplă.

RomaniaTV.net
21 sept. 2020, 11:40
De ce trenurile spre aeroport nu pot circula decât la 50 de minute? „Soluţia e o linie dublă de cale ferată”

Soluția propusă de Drulă pentru funcționarea optimă a trenului inaugurat luni este o linie dublă de cale ferată.

„E vorba de 3km de linie nou construită, simplă, neelectrificată. O ramificație din magistrala București-Urziceni-Făurei M700. Problema majoră apare din natura de linie simplă a liniei București-Urziceni. O ramă plimbată în regim pendulă de la Gara de Nord la Aeroport face un ciclu complet (cu tot cu îmbarcarea/debarcarea pasagerilor) în aproximativ 50 de minute – 1 oră”, arată deputatul USR.

Citeşte şi: Primul tren de test a ajuns la Aeroportul Otopeni VIDEO

„Soluția definitivă este dublarea magistralei M700 pe o lungime cât mai mare, dacă nu se poate chiar de la peron din Gara de Nord (precum la magistralele București-Ploiești sau București-Craiova). Este un proiect care va mai dura. Avem nevoie însă de o soluție temporară pentru că va mai dura cel puțin 2 ani (un scenariu destul de optimist) până când ar putea fi construită această dublare. Și nu putem sta cu 1 tren / oră la Aeroport până atunci. Soluția temporară ar fi ca serviciul la aeroport să fie operat în regim de linie dublă pe o mult mai mare parte din lungimea sa. Iată o posibilă variantă de soluție temporară (vezi schema atașată). Un nou macaz (cu schimbările de semnalizare/centralizare aferente) din linia de centură în linia M700 chiar înainte ca acestea să se separe (în zona Chitila/Centura București). Avantajul ar fi că operarea serviciului ar fi în regim de linie dublă pe 8km. Frecvența de operare ar fi probabil de 2 trenuri/oră, adică 1 tren la jumătate de oră”, a mai scris acesta.