De ce ucide coronavirusul tineri perfect sănătoşi. Boala evoluează diferit în Europa faţă de China

COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus, are o evoluţie diferită în Europa, faţă de modul în care s-a răspândit în China. Acesta este unul dintre motivele pentru care virusul a infectat şi chiar a ucis numeroşi tineri, a explicat Andreea Moldovan, director medical Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, la România TV.
Romania TV
07 apr. 2020, 09:59
De ce ucide coronavirusul tineri perfect sănătoşi. Boala evoluează diferit în Europa faţă de China

4.417 persoane s-au infectat cu coronavirus în România, potrivit ultimei informări a Grupului de Comunicare Strategică. Cele mai multe cazuri de pacienţi cu COVID-19 sunt la Suceava, 1322 de persoane infectate.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 4.417 de persoane infectate cu COVID-19 până la 7 aprilie. La ATI sunt internaţi 274 pacienţi

Rata de mortalitate a noului coronavirus a fost estimată la aproape 2 la sută, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 29 ianuarie 2020. Pentru că nu se ştie exact câte persoane au fost infectat cu COVID-19, specialiştii OMS susţin că nu pot determina cu exactitate rata mortalităţii în acest sens. 

Medicii epidemiologi susţin că numărul de cazuri mortale poate creşte pe măsură ce virusul suferă mutaţii.

Deşi datele Comisie Naţionale de Sănătate din China arată că 80% dintre persoanele ucise de noul coronavirus aveau peste 60 de ani, iar 75% dintre acestea aveau şi alte probleme medicale, precum boli de inimă sau diabet.

În schimb, în Europa, coronavirusul face ravagii în rândul tinerilor. O adolescentă de 16 ani din Franţa a fost ucisă de virusul COVID-19.

De asemenea, noul coronavirus i-a fost fatal şi unui tânăr de doar 27 de ani din Sibiu.

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, a explicat la România TV că virusul COVID-19 a evoluat diferit în Europa, prin comparaţie cu modul în care s-a răspândit în China.

Există un număr mai mare de cazuri la tineri şi o afectare mai severă la pacienţi care nu au şi alte comorbidităţi. Este o particularitate a evoluţiei acestei infecţii la noi pe continentul european”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Medicul susţine că „acel interval de 14 zile pe care-l susţinem în ceea ce priveşte autoizolarea şi carantina s-ar putea pe parcurs să se mai modifice pentru că pe măsură ce ştim mai multe despre această infecţie. Vedem că perioada de rezistenţă a virusului la nivelul căilor respiratorii poate să fie mai lungă de cele 14 zile. 

„În mod normal copiii ar trebui să aibă o imunitate mai bună care să răspundă mai bine la aceşti factori externi. Dacă ne uităm statistic, vedem de fapt că numărul copiilor cu afectare severă sau deces este din fericire foarte mic”, a precizat dr. Moldovan.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, afirmă că sunt diferenţe în ceea ce priveşte afectarea tinerilor şi rata de evoluţie comparativ între Europa şi China.

„Din nou, apelul către pacienţii vârstnici către alte afecţiuni – diabet, hipertensiune, afecţiuni oncologice, transplant, afecţiuni respiratorii cronice sau afecţiuni autoimune să nu părăsească domiciliul pentru că se expun inutil unei infecţii care poate să aibă risc letal”, susţine medicul.

În cazul persoanelor care suferă de alte boli, noul coronavirus ar putea să le pună în pericol viaţa.

Ce faci pentru a fi sănătos şi după două luni de stat în casă

„Trebuie să ne gândim că statul în casă nu înseamnă ferecat într-o cameră fără aerisire, fără geamuri, fără lumină. E statul într-un mediu protejat, izolat, dar în interiorul căruia noi putem avea inclusiv activităţi fizice. Sunt nenumărate aplicaţii de sport şi nenumărate centre de fitness care ţin cursuri oline. De asemenea, aerisirea camerei este mai mult decât posibilă şi recomandată.

Cred că este un moment de maximă importanţă pentru noi toţi. Va trebui să nu ne raportăm la un disconfort psihic sau fizic de a ieşi din casă, să conştientizăm importanţa unor măsuri de izolare pentru a ne proteja în primul rând pe noi şi a-i proteja pe ceilalţi”, susţine medicul Andreea Moldovan.

Medicii ne recomandă „să avem răbdare să treacă acest val mare de infecţii să fie cu un impact cât mai puţin pentru noi ca ţară, după care vom reajunge să stăm în parcuri liniştiţi”.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 4.417 de persoane infectate cu COVID-19 până la 7 aprilie. La ATI sunt internaţi 274 pacienţi

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african