De ce zice Hrebenciuc că trebuie organizate alegeri în octombrie

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, că ar fi bine ca parlamentarele să aibă loc în octombrie, pentru că, dacă ar rămâne în noiembrie, noul Guvern ar trebui să fie votat de Sfântul Nicolae şi a arătat că stabilirea datei alegerilor s-ar putea face prin Ordonanţă.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 14:01
De ce zice Hrebenciuc că trebuie organizate alegeri în octombrie

Viorel Hrebenciuc, care a fost ales marţi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat că aceasta este propunerea sa şi nu a fost discutată în USL.

Ultimele alegeri au avut mereu loc la sfârşitul lunii noiembrie şi Guvernul s-a constituit tot timpul între Crăciun şi Anul Nou, în plină iarnă şi de data asta ar trebui să votăm, după Constituţie, de Sfântul Nicolae. Vă daţi seama cam ce atmosferă ar fi şi ce ar însemna votul. Oricum, este o chestiune la care, la un moment dat, în România ar trebui să ne hotărâm, să stabilim o lună fixă şi o dată fixă astfel încât să ştim că în luna octombrie din patru în patru ani, în prima duminică sau a doua, vor avea loc alegeri generale„, a explicat Hrebenciuc.

El a arătat că în Constituţie se prevede că finalizarea mandatelor de parlamentari are loc la patru ani. „Într-adevăr, ne ţine în loc o intrepretare a Constituţiei pe care sper ca, împreună, toate partidele, să o depăşim. Aceea cu finalitatea mandatelor la patru ani. Aici este chestiunea, să interpretăm acest la patru ani”, a adăugat Hrebenciuc.

El a mai spus că PDL s-a grăbit să respingă această propunere, arătând că este şi în interesul acestui partid şi că ar trebui să fie „puţin mai nuanţat”. „Deşi PDL s-a grăbit să spună nu, cred că e şi în interesul lor. Acum nu trebuie că eşti în opoziţie să spui automat nu. Ar trebui să fie puţin mai nuanţaţi aici”, a arătat liderul PSD.

Hrebenciuc a mai spus că dacă toate partidele vor cădea de acord ca alegerile să aibă loc în octombrie, acest lucru se poate face „chiar prin Ordonanţă de Guvern”.

„Constituţia este, se pare, foarte clară aici, dar cred că putem interpreta în aşa fel încât să putem face alegeri în octombrie”, a adăugat Hrebenciuc, arătând că parlamentarii ar trebui să fie de acord cu scurtarea mandatului cu o lună „dacă sunt cu capul pe umeri”.

El a mai spus că după alegerile locale vor începe consultările pe aceată temă cu celelate partide.

Hrebenciuc declara, recent, la Gândul LIVE, că democrat-liberalii sunt avantajaţi de legea uninominalul pur, chiar dacă nu îşi dau seama, el precizând că actuala putere încearcă să organizeze alegerile parlamentare în luna octombrie.