De cine depinde viitorul Greciei

Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, a cerut joi seară conservatorilor, conduşi de Antonis Samaras, să susţină realizarea de economii bugetare suplimentare, în caz contrar Grecia riscând să fie nevoită să părăsească zona euro, transmite AFP.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 06:55
De cine depinde viitorul Greciei

Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis joi seară la Bruxelles să amâne pentru miercuri acordarea unui nou împrumut pentru Grecia, condiţionând acordarea acestuia de realizarea de noi economii bugetare în valoare de 325 de milioane de euro, de aprobarea planului de austeritate în Parlament şi de existenţa unor garanţii politice pentru aplicarea acestui plan din partea partidelor care compun coaliţia guvernamentală de la Atena.

Minstrul grec de Finanţe a afirmat în faţa presei, după reuniunea Eurogrupului, că aprobarea noului plan de asistenţă financiară pentru Grecia a fost amânată pentru că ‘numeroase state au găsit lacune’ în planul de austeritate care le-a fost prezentat şi pentru că Samaras ‘încă nu a semnat ‘ integralitatea măsurilor. În prezent, având în vedere ultimatumul zonei euro, ‘trebuie ca partidul conservator să decidă dacă vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi să o spună în mod clar. Dacă nu vor, la fel trebuie să o spună’.

Liderul Partidului Conservator, Antonis Samaras, a afirmat în cursul aceleiaşi zile că ‘a evitat ce putea fi mai rău’ prin blocarea unei serii de măsuri de austeritate solicitate de FMI şi UE, care i-ar fi afectat tocmai pe cei cu venituri reduse. În plus, Samaras a reiterat solicitarea sa de organizare rapidă a alegerilor anticipate, în cadrul cărora ar fi favorit. El a refuzat să sprijine, în luna noiembrie, guvernul de coaliţie condus de Lucas Papademos.

 

Olli Rehn: Zona euro studiază posibilitatea creării unui cont special pentru plata datoriei Greciei


Zona euro „studiază posibilitatea” creării unui cont special prin intermediul căruia să aibă loc plata datoriilor Greciei, a anunţat joi comisarul European pentru Afaceri Economice Olli Rehn, la finalul reuniunii Eurogrupului.

Întrebat despre această propunere franco-germană, el a răspuns că ea este „studiată de către Comisia” Europeană (CE), care o consideră drept „o posibilitate de luat în calcul”, dar şi de către zona euro.