De joi, vremea se răceşte şi revin ninsorile. PROGNOZA PE TREI ZILE

Aerul cald care a traversat ţara noastră îşi va pierde efectele de joi, când vremea va începe să se răcească. Meteorologii anunţă că în întreaga ţara vor apărea precipitaţii mixte, precum lapoviţa, ninsori şi ploi.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 14:42
De joi, vremea se răceşte şi revin ninsorile. PROGNOZA PE TREI ZILE

Miercuri, avansul aerului mediteranean peste ţara noastră continuă şi vom avea parte de vreme caldă pentru data din calendar în aproape toată ţara. Meteorologii prognozează maxime de la 2 grade în depresiunile din estul Transilvaniei până la 13, poate chiar 14 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei. Cerul va fi mai mult noros, dar ploile care cad pe arii extinse în vestul şi în sudul ţării şi local în celelalte regiuni sunt în general slabe. Precipitaţii mixte vor fi doar la munte. În est şi în sud ceaţa va fi prezentă şi în unele zone va reduce drastic vizibilitatea mai ales în primele ore ale ziei. Vântul suflă cu intensificări temporare în Dobrogea, în Bărăgan şi în sudul Moldovei, precum şi la munte.

Şi pentru bucureşteni ziua de miercuri vine cu vreme mai caldă decât în mod normal, amiaza vine cu maxime în jur de 9 grade, temperatura mai potrivită pentru prima jumătate a lunii martie şi nu la jumătatea lui Gerar. Norii acoperă cerul mai multe ore şi mai ales în prima parte a zilei va ploua slab, iar dimineaţa va fi ceaţă. Vântul nu suflă cu putere.

Joi, încălzirea vremii nu mai continuă, ba chiar vom simţi o uşoară scădere faţă de ziua precedentă. Maximele se vor situa de această dată în general între 0 grade în nordul Moldovei şi 11 grade pe litoral ceea ce înseamnă o vreme caldă încă pentru această dată. Cerul e temporar acoperit de nori, însă aceaştia lasă precipitaţii pe arii restrânse, predominat ploi.  Dimineaţa, izolat mai e ceaţă în zonele joase. Seara şi în noaptea de joi spre vineri nori tot mai groşi acoperă cerul şi aduc ploi în sud şi în sud-est, iar în celelalte regiuni, mai ales la munte, vor fi lapoviţă, ninsori şi condiţii de polei. Vântul se intensifică treptat în sud.

Şi în Capitală, joi, e mai cald decât în mod normal la această dată, termometrele vor arăta în jur de 7 grade la amiază. Printre norii care lasă ploaie slabă, trecătoare, se strecoare şi câteva raze de soare, dar noaptea ploaia e tot mai insistentă, iar vântul devine mai agitat.

Vineri, vremea va fi închisă şi răcirea se va resimţi în mare parte a ţării, cu minus 4 grade în nordul Moldovei şi 11 în sudul litoralului. Pe arii extinse vor cădea precipitaţii în toate regiunile. În sud şi în sud-est vor fi mai ales ploi, în vest, în nord-vest şi în centru meteorologii prognozează precipitaţii mixte, iar în nord-est, în sud-vestul extrem şi la munte mai ales ninsori. Vântul suflă mai tare în sud şi în sud-est.

Şi în Bucureşti vineri va fi o vreme mai degrabă de toamnă târzie decât de ianuarie. Se răceşte, e înnorat întreaga zi, temporar plouă, iar vântul creşte în intensitate. La amiaza vor fi în jur de 3 grade.

La început de weekend vremea continuă să se răcească, iar în primele ore ale zilei mai cad precipitaţii în nord, în centru şi în nord-est, precum şi la munte şi mai puţin în celelalte regiuni. Vorbim mai ales despre ploi în sud-est. Precipitaţii mixte vor fi şi în sud şi în nord-est şi ninsori în celelalte regiuni şi la munte. Maximele sunt cuprinse în general între -5 şi 8 grade. Duminică şi la inceputul săptămânii viitoare regimul termic se apropie de mediile multinuale ale perioadei, chiar uşor mai cald va fi în sud şi temporar vor fi precipitaţii, mai ales ninsori în nord, în centru şi la munte şi mixte în celelalte regiuni.

Miercuri, şi la munte vremea e caldă încă pentru a doua decadă a lunii ianuarie, cu maxime de 3 grade la Stâna de Vale, 4 la Sinaia cota 1500, un grad în plus la Păltiniş, 6 la Predeal. Nici la altitudini mai mari frigul nu e pătrunzător, 0 grade vor fi la Ceahlău Toaca. Cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse vor cădea precipitaţii mixte, iar vântul suflă mai tare îndeosebi pe creşte.

Vreme caldă şi miercuri în centru, printre norii care lasă câteva ploi slabe. Amiaza aduce maxime cu 7,8 grade peste cele normale, adică 3 grade la Miercurea Ciuc, chiar 10 în Brasov, 8 la Sibiu, 7 la Târgu Mureş.

În nord-vest norii nu lasă prea multe şanse soarelui, dar lasă ploi o bună parte a zilei. Chiar şi aşa e destul de cald pentru data din calendar, până la 7 grade arată termometrele în Baia Mare şi la Oradea.

Vreme de toamnă mohorâtă şi nu de mijloc de iarna în vest, unde ploile sunt la ordinea zilei dar nu împiedică mercurul din termometre să urce până la maxime cu mult peste cele normale, 8 grade la Arad, 9 la Timişoara şi chiar 10 la Reşiţa.

Vreme asemănătoare şi în Oltenia, adica mulţi nori şi ploi frecvente, dar şi vreme  caldă la amiază pentru data din calendar, 7 grade la Tg Jiu şi 8 la Craiova şi la Rm Vâlcea.

În Muntenia vremea se încălzeşte spectaculos, drept dovadă maximele prognozate de meteorologi, 9 grade la Piteşti, 11 la Alexandria şi în Buzău, chiar 12 în Lunca Dunării cerul e temporar noros şi local plouă.

Şi în sud-est vremea se mai încălzeşte, maximele sunt ca la început de primăvară, chiar dacă cerul e temporar noros şi mai cad câteva ploi. Vântul suflă destul de alert în Bărăgan şi în Dobrogea.

În centrul şi nordul Moldovei ceaţa e fenomenul zilei, asociată cu nori joşi din care cade izolat burniţă sau ploaie slabă. Chiar şi aşa temperaturile sunt în creştere şi la amiază e cald pentru data din calendar, 6 grade în Bacău, 7 la Iaşi şi 4 la Suceava.