De la 1 ianuarie se schimbă sistemele de încălzire. Cine sunt românii care vor fi afectaţi

La 25 iulie 2023, Comisia Europeană a adoptat o directivă care vizează reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030. Toate statele membre vor trebui să crească eficiența energetică a clădirilor.

22 aug. 2023, 23:54
De la 1 ianuarie se schimbă sistemele de încălzire. Cine sunt românii care vor fi afectaţi

Noile reglementări impun sectorului public o obligație specială – de a realiza o reducere anuală a consumului de energie cu 1,9 la sută. În practică, aceasta înseamnă modernizarea obligatorie a instalațiilor de încălzire din case și izolare obligatorie. Conform normelor aprobate, statele membre au devenit obligate să se asigure că cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor aflate în proprietatea autorităților publice sunt renovate în fiecare an.

În Germania, guvernul a pregătit deja un proiect de lege care îi va obliga pe toți locuitorii să se adapteze la noile cerințe și să își modernizeze sistemele de încălzire, potrivit Ziarulromanesc.de. Noile reglementări urmează să fie aprobate de Bundestag și Bundesrat după vacanța de vară și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Treptat, proprietarii de case din Germania vor trebui să-și ia rămas bun de la sistemele convenționale de încălzire bazate pe combustibili fosili. Indiferent dacă optează pentru o pompă de căldură sau alte alternative. Deși guvernul federal a șters din proiect interdicția centralelor pe gaz și petrol, conform GEG (Legea privind energia pentru clădiri), din 2024 sistemele de încălzire nou instalate vor trebui să fie alimentate cu 65% energie regenerabilă.

Sistemele de încălzire pe care locuitorii din Germania le vor putea folosi sunt:

Racordare la rețeaua de termoficare
Pompa de caldură
Încălzire electrică
Încălzire hibridă (combinație de încălzire din surse regenerabile și centrală pe gaz sau ulei)

Încălzire pe bază de energie solară termică
În anumite condiții, încălzire pe gaz „H2-Ready”.
Alte sisteme de încălzire vor fi, de asemenea, permise în clădirile existente, de ex. pe peleți și sisteme de încălzire pe lemne și gaze care utilizează gaze regenerabile – cel puțin 65% biometan, gaz lichid biogen sau hidrogen.

Potrivit cotidianului Frankfurter Rundschau, în Germania au fost vândute peste 600.000 de încălzitoare pe gaz numai în 2022. „Sistemele de încălzire cu petrol și gaze pot fi instalate în continuare după 1 ianuarie 2024. În viitor, însă, trebuie să se genereze în general cel puțin 65 la sută din căldură din energie regenerabilă, cum ar fi biometanul sau uleiurile verzi”, explică Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei. Aceasta face parte din proiectul Legii privind energia pentru clădiri (GEG). Vor exista excepții pentru sistemele de încălzire cu hidrogen pe gaz. Aceste sisteme sunt în prezent capabile să ardă gaze naturale, dar în viitor ar trebui să poată folosi și hidrogen pur.

În plus, este posibil să se instaleze sisteme de încălzire cu gaz sau petrol care funcționează cu alte surse regenerabile de energie termică. De exemplu, o pompă de căldură, care singură poate să nu acopere pe deplin cererea de căldură în timpul iernii, poate fi completată cu un generator de căldură pe bază de combustibili fosili. Cu toate acestea, această combinație este utilizată numai în zilele deosebit de reci pentru a asigura o cerere adecvată de căldură.

Citeşte şi: A plecat din cauza sărăciei la muncă în Italia, dar a murit la 25 de ani după un teribil accident