De la 1 mai, românii eligibili vor putea călători fără viză în Canada. Ce acte sunt necesare

Românii care au avut viză de călătorie pentru Canada în ultimii 10 ani sau deţin viză valabilă pentru Statele Unite vor putea călători de la 1 mai în Canada cu avionul având nevoie doar de o autorizaţie electronică de călătorie, care se acordă repede şi simplu, nu de viză, anunță Ambasada Canadei la Bucureşti.

RomaniaTV.net
19 apr. 2017, 08:47
De la 1 mai, românii eligibili vor putea călători fără viză în Canada. Ce acte sunt necesare

Cetățenii români eligibili vor putea depune, începând cu data de 1 mai, ora 16.00, cerere pentru o Autorizație de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian, se arată într-un comunicat alAmbasadei Canadei.

În cadrul acestei inițiative, cetățenii români care au deținut o viză canadiană în ultimii zece ani sau dețin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA (nonimmigrant visa) vor putea depune cerere pentru eTA. Persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții vor avea nevoie în continuare de viză de vizitator. De asemenea, toți cetățenii români vor avea nevoie de viză pentru a intra sau reintra în Canada cu automobilul, autocarul, trenul,vaporul, sau la bordul unui vas de croazieră.

eTA va simplifica accesul multor cetățeni români în Canada. Depunerea cererii pentru eTA se face electronic și este un proces simplu, necostisitor (7 dolari canadieni) a cărui finalizare durează câteva minute. eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani și le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la șase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri. În majoritatea cazurilor, eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii.

‘Canada acordă o importanță majoră parteneriatului cu România’, a declarat Kevin Hamilton, Ambasadorul Canadei în România. ‘Simplificarea procedurilor de călătorie încurajează o înțelegere reciprocă mai profundă și creează oportunități suplimentare pentru consolidarea legăturilor interumane, comerciale și turistice’.

Guvernul Canadei intenționează să elimine regimul de vize pentru toți cetățenii români la decembrie 2017. Din acel moment, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la șase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiți de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada. Mai multe informații vor fi furnizate pe pagina de internet a Ministerului Imigrației, Refugiaților și Cetățeniei al Canadei (IRCC ) în noiembrie 2017.

Noile condiții pentru intrarea în Canada, aplicabile începând cu 1 mai

Prin ce modalitate călătoriți în Canada / Tipul de document de călătorie de care aveți nevoie

Călătoriți în Canada pe calea aerului sau tranzitați printr-un aeroport canadian și sunteți eligibil pentru eTA. / Puteți depune cerere fie pentru eTA fie pentru viză.

Călătoriți în Canada pe calea aerului sau tranzitați printr-un aeroport canadian dar nu sunteți eligibil pentru eTA. / Aveți nevoie de viză.

Călătoriți în Canada pe calea aerului împreună cu familia; dumneavoastră sunteți eligibil pentru eTA dar membrii familiei nu sunt eligibili. / Dumneavoastră puteți depune cerere fie pentru eTA fie pentru viză. Membrii familiei dumneavoastră au nevoie de viză.

Intrați în Canada cu automobilul din SUA, sau cu, autobuzul, trenul, vaporul, sau la bordul unui vas de croazieră din Alaska (chiar și atunci când nu intenționați să părăsiți vasul). / Aveți nevoie de viză.

Călătoriți între Canada și SUA cu orice combinație de avion, tren, automobil, autocar sau vapor. / Cea mai bună opțiune este să depuneți o cerere pentru viză, care vă conferă mai multă flexibilitate.

Călătoriți în Canada pe calea aerului și aveți o viză canadiană valabilă. / Puteți călători cu această viză până la data de expirare a vizei.

Călătoriți în Canada pentru a munci. / Aveți nevoie de un permis de muncă O viză de rezidență temporară vă va fi emisă în mod automat pentru a vă putea îmbarca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada.

Călătoriți în Canada pentru a studia în Canada pentru mai mult de 6 luni. / Aveți nevoie de un permis de studiu. O viză de rezidență temporară vă va fi emisă în mod automat pentru a vă putea îmbarca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada.

Informații suplimentare

* Site-ul guvernului Canadei, Canada.ca/eTA, este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA. Călătorul are nevoie doar de pașaport, un card de credit sau de debit și o adresă de e-mail.

* Călătorii care dețin o viză canadiană valabilă, precum și cetățenii americani, inclusiv cetățenii americano-canadieni, nu au nevoie de eTA.

* Cetățenii canadieni, inclusiv cetățenii cu dublă cetățenie, nu pot depune cerere pentru eTA și vor avea nevoie de un pașaport canadian valabil pentru a călători în Canada pe calea aerului.

* Rezidenții permanenți în Canada sunt la rândul lor ineligibili pentru eTA și vor avea nevoie în continuare de un card valabil de rezident permanent sau de un document de călătorie de rezident permanent pentru a călători în Canada.