De necrezut! Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România. La ce trebuie să se aștepte românii în perioada următoare

În urma izbucnirii războiului în Ucraina prețurile alimentelor au explodat. Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta prețurile la alimentele de bază să crească în așa fel încât foarte mulți oameni să fie nevoiți să renunțe la ele pentru că nu și le pot permite.

11 mart. 2023, 21:08
De necrezut! Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România. La ce trebuie să se aștepte românii în perioada următoare
Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România

Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România. Printre alimentele care s-au scumpit enorm în ultima perioadă se numără ceapa. În prezent, un român este nevoit să scoată din buzunar pentru un kilogram de ceapă 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, arată datele publicate  pe site-ul Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei.

Citește și ŞOC pentru o femeie din Iaşi, înţepată de un scorpion ascuns între cumpărăturile de la supermarket

Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în România

Un factor important care a dus la creșterea prețului cepei în piețele din țară este faptul că România nu poate păstra din producţia de ceapă pentru iarnă, în lipsa depozitelor și din această cauză este nevoită să importe în extrasezon. Mai mult la Creșterile de preț contribuie și războiul din Ucraina, un important producător de legume.

„Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon.

În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentri iarnă, aşa că vindem cu preţ când recoltăm şi după aceea importăm iarna”, a declarat Mircea Marius Filimon, proprietarul unei companii producătoare de legume din Matca, pentru Ziarul Financiar.

Reprezentanții Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România spun că în aceste momente nu există ceapă românească pe piață și din această cauză prețurile au crescut enorm de mult.

„Nu este ceapă românească pe piaţă şi de aceea a crescut preţul. Încă n-a ieşit ceapă noastră, suntem la început de sezon. Ştim că acoperim consumul României în sezon ceapă, dar în extrasezon nu. Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile.

Acum, ceapă care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, susține Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.

În anul 2021, România a cultivat o suprafaţă de 29.250 de hectare cu ceapă şi a produs peste 357.000 de tone, arăta datele publicate de INS.

Deşi România se află în topul primilor zece cultivatori de ceapă din UE şi teoretic, îşi acoperă 90% din consum în marile supermarketuri din țară în extrasezon ceapa vine din Polonia, Olanda sau Germania.

Citește și Cum sunt clienții păcăliți de marile supermarket-uri? Ce este „Schema Ț” și cum putem să ne ferim de ea