Notarea elevilor în anul 1940. Scrisoarea Inspectoratului Şcolar către un liceu. "Notarea nu este un scop şi nici un..."

Publicat: Miercuri, 06 Februarie 2019 11:24 // Actualizat: Miercuri, 06 Februarie 2019 11:24 // Sursa: romaniatv.net

De pe vremea bunicilor! Ce le cerea Ministerul Educației profesorilor în anul 1940: ,,Notarea elevilor nu este un scop și niciun mijloc de tortură...''

Foto: a1.ro

Un document din 1940 al Arhivelor Naționale Alba arată ce le cerea profesorilor Ministerul Educației de la acea vreme, referitor la notarea elevilor, scrie a1.ro. Mesajul era transmis, ca și acum, prin inspectoratele școlare. Vezi fotografia actului trimis de Inspectoratul Școlar al Ținutului Mureș, Alba Iulia.

Citeşte şi Directorul de la "Andrei Şaguna" despre "regula mediei de 8": "Măsura este de 18 ani şi e susţinută de toată lumea"

"Avem onoare a Vă face cunoscut, că Onor. Minister cu ordinul Nr. 48.910/1940, pune în vedere corpului didactic că notarea elevilor este un mijloc de constatare a științei și a muncii lor, nu un scop și nici un mijloc de tortură", se arată în prima partea a actului.

"Profesorii trebuie să fie de o severitate blândă față de elevi – ca atitudine generală, iar la notare trebuie să fie drepți. Pedagogic este să încurajeze pe copii, nu să descurajeze orice sforțare conștiincioasă a lor prin notări pripite și uneori excesiv de aspre.", încheie nota.

Fișa de arhivă este datată 7 aprilie 1940, ca fiind trimisă de Inspectoratul Școlar al Ținutului Mureș, Alba Iulia; pe document este trecut numele Inspectorului general șef A. Rășinaru și ștampila inspectoratului, precum și ștampila liceului numit la acea vreme Liceul Mihai Viteazul Alba-Iulia.

Fotografia documentului a fost publicată de către Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, pe pagina de Facebook a instituției, cu următorul mesaj: "Precizări privind notarea elevilor, 1940. Fond: Liceul "Mihai Viteazul" Alba Iulia, deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
notare elevi note elevi note elevi 1940
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7525
RON
19 Mar
noapte 8 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H