De sărbători au aprins pentru prima oară în viața lor un bec. Povestea satului ce nu știe ce este energia electrică

Viața la țară nu este deloc ușoară, iar pentru unii este mai întunecată decât s-ar crede, atât la propriu, cât și la figurat. Mai mulți localnici din Buzău au aprins pentru prima oară în viața lor un bec, satul în care trăiesc neștiind ce este aceea energie electrică.

02 ian. 2024, 17:55
De sărbători au aprins pentru prima oară în viața lor un bec. Povestea satului ce nu știe ce este energia electrică
De sărbători au aprins pentru prima oară în viața lor un bec. Povestea satului ce nu știe ce este energia electrică

În Buzău, chiar lângă lacul de acumulare unde se produce curent electric din belșug, se găseste un sat care nu are rețea de energie electrică. Aici, bătrânii au trăit toată viața fără electricitate, având lumină de la lumânare sau de la lampa cu gaz.

Citește și: Cât curent consumă electrocasnicele folosite zilnic de un român. Dispozitivele care generează costuri mari și cresc factura la electricitate

De sărbători au aprins pentru prima oară în viața lor un bec

La Gura Siriului, din comuna Siriu, așezare care se află lângă lacul de acumulare care produce electricitate, nu există electricitate, iar oamenii nu au avut parte niciodată în viață de un bec. Și edilul din localitate este conștient că acest lucru este anormal, mai ales că face demersuri intense pentru a aduce oamenilor electricitate.

„Este o anomalie!”, spune Constantin Dragoș Voicu, care de ani buni se chinuie să facă rost de finanțări pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice pentru fiecare locuință în parte.

Primele panouri au fost amenajate încă din 2021, cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu. De la acel moment, cinci gospodării au energie verde, însă, în satul Gura Siriului, alte zeci de bătrâni încă își duceau traiul la lumina lumânării. Cu ajutorul unor fonduri norvegiene, alte 12 case au primit electricitate.

În decembrie, alte 13 gospodării din satul Colțul Pietrei au primit cel mai frumos dar de sărbători: lumină. Bătrâni de 70-80 de ani care își duc viața în condiții minime și care nu mai credeau că vor putea aprinde vreodată un bec în casă au acum electricitate, dorință despre care credeau că nu se va mai îndeplini.

„Se luminau cu lumânarea sau lampa cu gaz. Așa au trăit acești oameni. Este o anomalie să avem satul fără curent electric, deși este aflat lângă lacul de acumulare care produce electricitate”, a spus primarul Dragoș Voicu.

Edilul comunei spune că problema este rezolvată doar pe moment. Panourile fotovoltaice montate pe acoperișul fiecărei case au o putere de 1, respectiv 3 kilowați, iar garanția proiectului este pe cinci ani. Edilul a promis că-i va ajuta pe bătrâni cu întreținerea sistemelor de energie verde însă trebuie găsită o soluție pe termen lung.

„În continuare căutăm soluții pentru extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în satul Gura Siriului, lucru extrem de important pentru dezvoltarea turismului în localitatea noastră”, a mai spus primarul Dragoș Voicu.

Valoarea proiectului prin care au fost instalate ultimele 13 sisteme pentru electrificarea gospodăriilor neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice s-a ridicat la 556.920 lei (112.723 EURO), banii, nerambursabili 100%, fiind obținuți de Primăria Comunei Siriu de la Administrația Fondului de Mediu.

Citește și: Strigătul de ajutor al unui tată șomer către compania de electricitate: „Vă rog, nu-mi tăiați curentul, sunt singur cu fiicele mele”