De unde cumpărăm alimentele pentru Paște. Sfatul medicului Voichița Lăzureanu: „Să încerce să consume…”

Au mai rămas doar câteva zile până la sărbătorile de Paște, iar gospodinele pregătesc preparate tradiționale: drob, sarmale, friptură, salată boef.

02 mai 2024, 11:54
De unde cumpărăm alimentele pentru Paște. Sfatul medicului Voichița Lăzureanu: „Să încerce să consume…”

A mai rămas puțin timp până la sărbătorile de Paște, iar gospodinele petrec ore în șir în bucătărie, pentru a găti cele mai gustoase preparate tradiționale. Și, nu de puține ori, în perioada sărbătorilor, românii ajung la spital cu toxiinfecții aliemntare, cauzate de excese.

Medicul Voichița Lăzureanu sfătuiește românii să fie atenți la cum consumă alimentele, dar și de unde le cumpără.

„Să încerce să consume carne proaspătă, achiziționată de la producători sau de la cei care vând, care sunt în așa-zisă siguranță, adică magazine în care au încredere, unde știu că nu s-a mai produs niciodată, n-au mai fost astfel de izbucniri de toxiinfecții.

Iar dacă nu sunt toxiinfecții poate să intervină și colecistita, o simplă criză, așa numite crizele de fiere, care cumva să nu fie legate neapărat de toxicitate sau de microorganism, dar care să țină de calitatea fiecăruia dintre noi.

Citește și: Cât timp se fierb ouăle de Paște ca să nu crape coaja. Chef Ștefan Popescu dezvăluie câteva trucuri: „Așa îl poți decoji mai bine”

Cât putem sau nu putem să suportăm, mai ales atunci când vorbim de carne tocată, de carnea amestecată, de carne prăjită, la care sigur că se mai adaugă și alcoolul, se mai adaugă și garniturile, se mai adaugă și dulciurile. Și atunci e așa un fel de aglomerare maximă în stomacul nostru.

Iar dacă vreunul dintre aceste alimente este și contaminat, atunci suferința este și mai mare. Aglomerarea în camerele de gardă va fi pe măsură. Și din păcate, riscurile sunt într-adevăr de deshidratare importantă, sunt de afectare neurologică sau de insuficiențe de diverse organe, unele dintre ele și cu deces. Așa că trebuie să avem grijă și de unde cumpărăm, de la ce producători sau de la ce vânzători, dar trebuie să fim atenți și noi acasă cum preparăm sau cum ținem”, a spus medicul la Antena 3 CNN.

Citește și: Ciorbă de miel, rețeta deosebită a lui Florin Dumitrescu. Juratul de la Masterchef a dezvăluit secretul pentru cel mai aromat gust