De unde provine numele fiecărei zile din săptămână şi ce înseamnă pentru tine. Legătura cu planetele şi cu cei mai puternici zei

Te-ai întrebat vreodată de ce săptămâna are șapte zile și de unde provin denumirile zilelor săptămânii? Vă invităm într-o călătorie fascinantă prin timp și culturi pentru a descoperi originile și semnificațiile zilelor săptămânii.

16 apr. 2024, 13:40
De unde provine numele fiecărei zile din săptămână şi ce înseamnă pentru tine. Legătura cu planetele şi cu cei mai puternici zei

De unde provine numele fiecărei zile din săptămână şi ce înseamnă pentru tine. Săptămâna de șapte zile își are rădăcinile în calendarul babilonian, care, la rândul său, se bazează pe un calendar sumerian din secolul al XXI-lea î.Hr. Babilonienii au folosit ciclul de șapte zile pentru a corespunde fazei lunare, adăugând una sau două zile în ultima săptămână a fiecărei luni.

Tradiția evreiască a respectat și ea săptămâna de șapte zile, sugerând că evreii au moștenit ciclul de șapte zile de la calendarul babilonian. Astfel, în jurul anului 500 î.Hr., cartea Genezei a fost scrisă în timpul exilului evreiesc în Babilon, aducând cu ea și tradițiile culturale și calendaristice ale locului.

Citeşte şi: Bombă pe piaţa media! Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu se întorc la Pro TV. Cei trei vor fi juraţii MasterChef România sezonul 9

Romanii antici au preluat și ei acest sistem din tradiția babiloniană, adoptând oficial săptămâna de șapte zile odată cu instaurarea Calendarului Iulian în secolul I î.Hr. Până la acea vreme, romanii folosiseră „ciclul nundinal”, un sistem de opt zile moștenit de la etrusci. Odată cu adoptarea oficială a săptămânii de șapte zile de către Constantin cel Mare în anul 321 d.Hr., ciclul nundinal a căzut în desuetudine.

Fiecare zi a săptămânii poartă numele unui zeu sau a unei planete și are semnificații mitologice profunde:

  • Luni – Ziua Lunii: Numele provine din latinescul „Lunis dies”. Acesta a fost primul pas în stabilirea săptămânii, iar creștinii au decis ca duminica să fie ziua de odihnă, făcând din luni prima zi de muncă.
  • Marți – Ziua lui Marte: Marți își ia numele de la planeta Marte, asociată cu zeul roman al războiului. Provine din „Mars dies”, care înseamnă „ziua lui Marte”.
  • Miercuri – Ziua lui Mercur: Numele provine din latinescul „Mercuri dies”, asociat cu planeta Mercur.
  • Joi – Ziua lui Jupiter: Originar, provine din „Jovis dies”, care înseamnă „ziua lui Jupiter”. Jupiter era zeul suprem al romanilor.
  • Vineri – Ziua lui Venus: Este asociată cu zeița iubirii, Venus, și cu planeta cu același nume. Numele său derivă din „Veneris dies”, însemnând „ziua lui Venus”.
  • Sâmbătă – Ziua lui Saturn, apoi ziua de Sabat: Inițial era dedicată zeului Saturn, denumită „Saturni dies”. Mai târziu, sâmbăta a devenit „Sabbatum dies”, ziua de odihnă în tradiția evreiască.
  • Duminică – Ziua Domnului: Termenul vine din „Dominicus dies”, care înseamnă „ziua Domnului”. În alte limbi, cum ar fi engleza, este denumită după Soare, ca în „Sunday”.

Săptămâna de șapte zile și denumirile zilelor săptămânii au o istorie încântătoare și complexă, reflectând influențele culturale și mitologice care au modelat societățile de-a lungul mileniilor. Astfel, fiecare zi a săptămânii poartă cu ea o încărcătură de semnificație și tradiție, oferindu-ne o perspectivă fascinantă asupra modului în care ne raportăm la timp și la cosmos.