Decizia care schimbă tot în supermarketuri. Ce trebuie să ştie clienţii, se aplică din 2024

Guvernul Franței vrea ca rețelele de supermarketuri să informeze clar clienții dacă micșorează cantitățile produselor și mențin prețurile, pentru a combate un fenomen care generează inflație printr-o practică denunțată constant de oficialii de la Paris.

06 ian. 2024, 08:11
Decizia care schimbă tot în supermarketuri. Ce trebuie să ştie clienţii, se aplică din 2024

Franța vrea să oblige rețelele de supermarketuri să informeze clienții dacă micșorează cantitatea produselor! Guvernul de la Paris a transmis Comisiei Europene un proiect de lege care va obliga marile rețele specializate în comercializarea alimentelor să anunțe clar situațiile în care prețurile produselor sunt menținute, dar este redusă cantitatea acestora.

Un nou supermarket în România. Va face concurență serioasă pentru Mega Image

”Distribuitorii vor trebui să menționeze reducerea greutății direct pe ambalaj sau prin atașarea unei etichete distincte. Cantitatea vândută a scăzut de la nivelul X la nivelul Y, astfel că prețul a crescut cu x% sau cu x euro”, arată proiectul decretului guvernamental, elaborat de Ministerul francez al Economiei și Finanțelor și vizualizat de postul BFMTV Business.

În situațiile de neconformare, marile rețele de supermarketuri riscă amenzi de până la 15.000 de euro, iar persoanele fizice care comercializează produse, sancțiuni de 3.000 de euro.

În cazul în care Comisia Europeană nu va formula obiecții, decretul ar urma să intre în vigoare în martie 2024. În contextul în care prețurile alimentelor au fost majorate semnificativ anul acesta, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei și Finanțelor, a criticat public companii precum Unilever PLC și Nestle SA pentru acțiuni insuficiente în contracararea creșterilor tarifelor. În septembrie, Bruno Le Maire a denunțat și practica reducerii cantității produselor, prin menținerea prețurilor, catalogând-o drept ”escrocherie”.

Haos în supermarket-uri! Sticlele de ulei au fost legate cu lanțuri de rafturi. Care este motivul pentru care a fost necesar acest lucru

Reglementările care vizează în primul rând rețelele de supermarketuri în domeniul alimentar reprezintă cea mai bună modalitate de a asigura informarea clară a clienților, a transmis vineri Ministerul Economiei și Finanțelor de la Paris, conform agenției Bloomberg.

În a doua etapă de reglementare, Guvernul francez le va aplica aceleași obligații companiilor care fabrică produse alimentare, dar în acest caz va fi necesară revizuirea unei directive a Uniunii Europene, ceea ce nu este de așteptat mai devreme de anul 2026.

Sfârşitul hipermarketului în marile oraşe? CEO al AFI Europe România şi Cehia: „Vremea în care mallul includea un mare hipermarket a apus deja“

Magazine de proximitate, de discount, supermarketuri online, supermarketuri offline – clienţii marilor oraşe au la dispoziţie tot mai multe alternative pentru cumpărăturile de zi cu zi.

 

Sfârşitul hipermarketului în marile oraşe? CEO al AFI Europe România şi Cehia: „Vremea în care mallul includea un mare hipermarket a apus deja“

Dacă înainte de 2000 singura prezenţă a comerţului modern era Metro, iar în 2001 apărea Carrefour Militari, amplasat din­colo de centura Capitalei, motiv pentru care cum­părăturile ocupau practic o zi în­treagă, dar acolo gama era de la papetărie şi haine la produse alimentare sau electronice şi electro­cas­nice, acum oferta este mult mai diversi­ficată şi prezentă în zonele rezidenţiale.

„Trendul reducerii spaţiului alocat hi­per­marketurilor este deja în curs. Vremea în care mallul includea un mare hipermarket a apus deja. Chiar şi operatorul hipermarketu­lui a în­ţeles asta şi reevaluează situaţia. Auchan va fi mai mic, am ajuns la o înţelegere cu ei şi vor reduce suprafaţa. Şi sunt mai multe exemple de hipermarketuri existente care reduc supra­faţa, reduceri mai mari decât facem noi aici (la AFI Cotroceni – n.red.)“, a declarat Doron Klein, CEO al AFI Europe România şi Cehia.