Decizia Curţii Supreme din Irlanda: „Pâinea folosită de restaurantul Subway nu este pâine”

Curtea Supremă din Irlanda a decis că pâinea servită la Subway, un lanţ de restaurante fast-food din SUA cu sucursale în peste 100 de ţări, printre care şi România, nu poate fi definită ca pâine, scrie The Guardian. 

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 15:53
Decizia Curţii Supreme din Irlanda: „Pâinea folosită de restaurantul Subway nu este pâine”

Conform Legii privind impozitul pe valoarea adăugată din Irlanda, în vigoare din 1972, pâinea de la Subway nici măcar nu poate fi definită ca un aliment de bază, scrie Irish Independent, deoarece conţine prea mult zahăr. 

Citeşte şi: Unul din cei mai căutaţi români din lume, lider al unei grupări de criminalitate organizată, a fost prins în Irlanda

Hotărârea a venit după o contestaţie introdusă de lanţul de restaurante Subway Bookfinders, care susţinea că pâinea pentru sandvişurile sale este un aliment de bază şi, prin urmare, poate fi scutit de la plata TVA.

Cantitatea de zahăr din pâine, de cinci ori peste limita prevăzută de lege, a arătat că nu se încadrează în definiţia legală a unui aliment de bază. Hotărârea a inclus pâinea albă şi integrală. Definiţia serveşte pentru a diferenţia pâinea de alte produse de patiserie.

Citeşte şi: Facebook şi Instagram ameninţă că se retrag din Europa. Legea pentru protecţia datelor le împiedică să mai funcţioneze în UE

Nu este prima dată când produsele vândute de Subway cează controverse. În 2014, compania a decis să renunţe la agentul de albire a făinii, azodicarbonamidă, din produsele sale de panificaţie, în urma unei petiţii care a circulat online. Ingredientul este utilizat în mod obişnuit la fabricarea covoraşelor de yoga şi a fost interzis de Uniunea Europeană şi Australia în produsele alimentare.