Decizia finală pe facturi. Cât vor plăti românii în această iarnă. Acord în coaliție pe prețurile la energie

Liderii coaliției de guvernare au ajuns, miercuri, la un acord privind plafonarea și compensarea preţurilor la energie electrică, spun surse politice.

09 nov. 2022, 19:27
Decizia finală pe facturi. Cât vor plăti românii în această iarnă. Acord în coaliție pe prețurile la energie

A fost o discuție de trei ore la Guvern cu privire la schimbările din domeniul energiei. Rămân plafoanele care deja au fost discutate la Parlament, fie că vorbim despre 68 de bani pentru consum de sub 100 kWh. Dacă e să vorbim de un consum de până la 255 kWh atunci se aplică plafonul de 80 de bani pe kWh ora. De asemenea, vorbim de un consum situat între 255 și 300 kWh care ar urma să fie taxat diferit, în timp ce tot ce depășește 300 kWh ar urma să fie plafonat pe întreg consumul pe 1,30 lei.

O altă discuție e cea referitoare la cine ar urma să beneficieze de această compensare, dacă se aplică la producător direct sau la furnizor. Mai concret, această compensare să fie acordată producătorilor și asta înseamnă că tot ce depășește prețul de producție 400 lei / kWh să fie compensat. La un calcul, asta înseamnă 45 de bani / kWh prețul mediu de producție.

Prețurile ar urma să fie următoarele:

Pentru consumatori casnici

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh
  • 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh
  • 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh
  • Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh
  • Pentru marea industrie: 1,3 lei/kWh
  • Instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult: 1 leu/kWh

Anterior întrunirii de miercuri a liderilor coaliţiei, Marcel Ciolacu a declarat că va exista o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată de Guvern şi care va reglementa circa 80% din piaţă şi va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea.

„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre aceste tarife reduse., a explicat Ciolacu.