Decizia TAS care aruncă în aer fotbalul românesc. Rapid RETROGRADEAZĂ din nou în Liga II

Concordia Chiajna a primit din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv înştiinţarea că va putea evolua în sezonul 2013/2014 al Ligii I, forul de la Lausanne somând totodată Federaţia să o retrogradeze pe Rapid. În condiţiile date, cele două partide pe care Rapid le-a disputat în actualul sezon al Ligii I se vor anula, iar LPF va trebui să o programeze pe Concordia să joace cu fostele adversare ale giuleştenilor, FC Vaslui şi Viitorul Constanţa.

RomaniaTV.net
02 aug. 2013, 10:48
Decizia TAS care aruncă în aer fotbalul românesc. Rapid RETROGRADEAZĂ din nou în Liga II

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne a dat publicităţii decizia prin care Concordia Chiajna a fost reintegrată în prima divizie a fotbalului românesc, în timp ce Rapid Bucureşti a fost retrogradată în liga secundă.

Iată conţinutul integral al hotărârii TAS:

1. Apelul introdus pe 11 iulie 2013 de către CS Concordia Chiajna împotriva deciziei luate de Comitetul executiv al Federaţiei Române de Fotbal pe 6 iulie 2013 de a se disputa un meci de baraj între CS Concordia Chiajna şi SC FC Rapid SA este admis.

2. Decizia luată de Comitetul executiv al Federaţiei române de fotbal pe 6 iulie 2013 cu privire la meciul de baraj între CS Concordia Chiajna şi SC FC Rapid SA este anulată.

3. Federaţia Română de Fotbal este obligată să califice şi să înregistreze CS Concordia Chiajna în prima divizie a campionatului românesc pentru sezonul 2013/2014 în locul SC FC Rapid SA.

4. Costurile arbitrajului, ce urmează a fi stabilite, vor fi plătite de Federaţia Română de Fotbal.

5. Federaţia Română de Fotbal este obligată să plătească CS Concordia Chiajna suma totală de 5.000 de franci elveţieni drept contribuţie pentru acoperirea cheltuielilor legate de această procedură de arbitraj.

6. Orice moţiune sau cerere în această cauză va fi respinsă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al grupării Concordia Chiajna a fost cel care a anunţat primul că grupa ilfoveană urmează să evolueze în Liga I, începând cu acest sfârşit de săptămână, în locul Rapidului. „Aşa cum v-am spus, noi am făcut toate demersurile necesare la TAS, iar acum câteva minute am primit un mesaj de la avocatul nostru care este acolo. TAS ne-a dat dreptate, nici nu îmi vine să cred. Mai fericit de atât nu ştiu când am fost. Concordia va juca în Liga I în locul Rapidului„, a spus Minea, pentru Mediafax.

Oficialul grupării ilfovene a menţionat că formaţia Concordia va disputa partida din etapa a III-a cu Steaua în locul echipei Rapid. „Noi vom juca acum cu Steaua. Nu ştiu dacă meciul se va mai disputa sâmbătă. În aceste condiţii s-ar putea ca meciul să se reprogrameze, vă daţi seama. Nu ştiu, acum aşteptăm şi noi înştiinţarea oficială de la TAS„, a adăugat Mircea Minea.

În condiţiile date, cele două partide pe care Rapid le-a disputat în actualul sezon al Ligii I se vor anula, iar LPF va trebui să o programeze pe Concordia să joace cu fostele adversare ale giuleştenilor, FC Vaslui şi Viitorul Constanţa.

Pe de altă parte, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, spunea că nu a sosit niciun anunţ din partea TAS pe adresa Ligii şi aşteaptă de la forul de la Lausanne cum să pună în aplicare hotărârea de reprimire a Chiajnei în prima divizie. „Noi la LPF nu am primit nimic şi nici nu avem de ce să primim nimic de la TAS pentru că nu am fost parte la acest proces. Însă noi nu avem nimic nici de la FRF, am văzut doar declaraţia domnului Minea de la Chiajna. În cazul în care se confirmă, atunci inteligenţii de la TAS ar trebui să ne spună şi cum punem în aplicare decizia de înlocuire a Rapidului cu Chiajna„, a declarat Valentin Alexandru.

Formaţia Rapid a învins, la 13 iulie, pe Stadionul Dinamo, cu scorul de 2-1 după prelungiri, echipa Concordia Chiajna, într-un meci de baraj pentru obţinerea dreptului de participare în ediţia 2013/2014 a Ligii I.

Anterior, tehnicianul Ionuţ Chirilă declara că gruparea Concordia Chiajna a apelat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotărârii cu privire la disputarea barajului cu Rapid, considerând că din punct de vedere legal echipa giuleşteană nu poate juca în primul eşalon.

Numărul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de dispută în această vară între FRF şi LPF. Şeful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe în Liga I, câte au rămas după acordarea licenţelor, în timp ce preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susţinut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.

Decizia finală a aparţinut Comitetului Executiv al FRF, care a hotărât disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa Rapid, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).


loading...