Decizie fără precedent: Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 529 de oameni

Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 529 de suporteri ai fostului preşedinte islamist Mohammed Morsi.

24 mart. 2014, 08:19
Decizie fără precedent: Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 529 de oameni

Persoanele au fost condamnate pentru săvârşirea unor fapte ilegale grave, printre care şi crime, potrivit Reuters. Cei 529 de oameni, membrii ai grupării extremiste Fraţilor Musulmani, fac parte dintr-un proces mai amplu, în care sunt implicaţi peste 1.200 de suporteri ai lui Morsi, transmite al.Jazeera.

Numai 153 dintre cei condamnați se află în închisoare, ceilalți se ascund, au indicat sursele menționate, adăugând că 17 dintre ei au fost achitați.

Printre cei acuzați figurează mulți lideri ai Fraților musulmani, din rândurile cărora provine și președintele destituit Mohamed Morsi, între care AFP menționează numele lui Mohamed Badie, considerat ‘Ghidul suprem’ al mișcării, acuzat de violențele soldate cu moartea a doi polițiști și atacuri împotriva proprietății publice și private la 14 august în această provincie, potrivit Agerpres.

Aceasta este prima oară când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur dosar, în timp ce numeroase procese împotriva islamiștilor au fost deschise după destituirea la 3 iulie a președintelui Morsi din fruntea statului.

Din ziua în care armata l-a înlăturat pe Morsi de la putere, aproximativ 1.400 de susținători ai săi au fost uciși în represalii, iar mai multe mii au ajuns la închisoare, conform Amnesty International, dintre care mai mult de jumătate la 14 august în timpul dispersării a două reuniuni pro-Morsi la Cairo.

În opt luni, mii de islamiști au fost arestați și sunt acum judecați și, la fel ca fostul președinte și liderii Fraților musulmani în cvasitotalitate, riscă pedeapsa cu moartea.