Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, judecat pentru spionaj

Un proces pentru @spionaj vizând desfăşurarea de acţiuni teroriste@ a început duminică la Cairo împotriva fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi şi a 35 de apropiaţi ai săi, informează RIA Novosti.

16 feb. 2014, 12:15
Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, judecat pentru spionaj

Printre persoanele care au compărut în faţa completului de judecată alături de fostul şef al statului se numără o serie de lideri ai mişcării Fraţii musulmani, formaţiune care a ieşit câştigătoare în mai multe alegeri după căderea regimului fostului lider Hosni Mubarak la începutul anului 2011, scrie Agerpres.

Inculpaţii sunt acuzaţi de „spionaj în beneficiul organizaţiei internaţionale Fraţii musulmani, al braţului său armat şi Hamas”, mişcarea islamistă palestiniană, care controlează în prezent Fâşia Gaza.

Unii dintre aceştia sunt acuzaţi direct de „acte teroriste în ţară vizând bunuri şi instituţii”, precum şi de încercarea de a „semăna haos, în alianţă cu grupări jihadiste”.

Acesta este unul dintre cele patru procese angajate împotriva fostului preşedinte şi numeroşilor săi aliaţi.

În iulie 2013, armata egipteană l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, care provine din mişcarea Fraţii musulmani, pe fondul unei mişcări de contestare populară de amploare. Fostul lider a fost plasat în detenţie preventivă de un tribunal din Cairo.

Îndepărtarea lui Morsi de la putere a condus la un nou val de proteste sângeroase între noile autorităţi şi susţinătorii Fraţilor musulmani în ţară. Criza politică s-a soldat până acum cu o 1.000 de morţi, în timp ce mai multe mii de persoane au fost interpelate. La sfârşitul lunii decembrie 2013, autorităţile egiptene au declarat oficial Fraţii musulmani drept ‘organizaţie teroristă’.