Decizie importantă luată de Ministerul Educației. Tezele vor fi eliminate! Iată cum se vor calcula mediile

Nouă structură a anului școlar, care va intra teoretic în vigoare din toamnă, vine cu noi schimbări. Cursurile se vor desfășura 5 module și 5 vacanțe. După eliminarea tezelor, Ministerul Educației propune motificări în ceea ce privește modul de calculare a mediilor elevilor.

27 mai 2022, 18:09
Decizie importantă luată de Ministerul Educației. Tezele vor fi eliminate! Iată cum se vor calcula mediile

Potrivit unui document, ministerul Educației propune în Regulamentul de funcționare și organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare (ROFUIP) ca media să se încheie anual, fără să existe un număr impus de note/calificative.

Tezele vor fi eliminate, iar profesorii  pot decide cu câte note încheie media anuală

Așadar, scriu jurnaliștii de la Edupedu, începând anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii. Până acum, acestea era evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru.  Însă, cu noile modificări, notele vor fi puse în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru.

Citește și: Structură an şcolar 2022-2023. S-a votat vacanţa de o săptămână pentru elevii bucureşteni

Odată ce obligativitatea tezei a fost eliminată, media va fi încheiată anual, iar elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, iar media se va încheia anual.

De exemplu, dacă un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an cel puțin 6 note.

Ministerul Educației propune astfel modificarea art 106/ alin. 4: “Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.”

Ce modificare apare în  contextul organizării anului școlar pe module

(1) La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Potrivit modificărilor propuse de ministerul Educației, la Art. 109 (8), media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare. Anterior se calcula ca medie aritmetică, fără rotunjire.

Citește și: Mai mulţi bani pentru elevii participanţi la olimpiade. Ministrul Educaţiei anunţă premii majorate pentru premiile pentru olimpicii naţionali

Elevii din clasele primare, gimnaziu și postliceal și cel postliceal vor avea cel puțin două evaluări scrise pe an școlar, față cel puțin o evaluare scrisă pe semestrul. Se propune:

Art. 104 (2) În învăţământul primar, la clasele I – IV, în cel secundar şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.

 


loading...