DECIZIE ISTORICĂ: Palestina devine stat observator la ONU

Palestina a devenit joi stat observator la Organizaţia Naţiunilor Unite, în urma unui vot istoric al Adunării Generale, în pofida opoziţiei Statelor Unite şi Israelului, relatează AFP.

RomaniaTV.net
30 nov. 2012, 06:21
DECIZIE ISTORICĂ: Palestina devine stat observator la ONU

Rezoluţia care transformă „entitatea” palestiniană într-un „stat observator nemembru” a fost adoptată cu o majoritate confortabilă, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri.

Acest nou statut internaţional, care le oferă palestinienilor acces la agenţiile ONU şi la tratatele internaţionale, constituie o victorie diplomatică majoră. Însă el expune Autoritatea Palestiniană (AP) unor represalii financiare americane şi israeliene.

Înainte de vot, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că Adunarea Generală urma să semneze „actul de naştere” al statului Palestina.

El a precizat că este vorba despre „ultima şansă de salvare a soluţiei cu două state” (Israel şi un stat palestinian) şi a promis să „încerce să reanime negocierile” de pace cu Israelul, aflate într-un punct mort de peste doi ani, dar făsă să îşi asume angajamente concrete.

În opinia ambasadorului israelian la ONU Ron Prosor, din contră, această iniţiativă „nu contribuie la avansarea păcii, ea o îndepărtează”. El a declarat că ea „nu va schimba nimic pe teren”, mai ales din cauză că Autoritatea Palestiniană „nu controlează (Fâşia) Gaza” şi „nu va oferi un statut de stat Autorităţii Palestiniene”.

El a amintit poziţia Israelului, dar şi a Statelor Unite, potrivit căreia negocierile directe „constituie singurul mod de a se ajunge la pace, printr-un acord întocmit de ambele părţi vizate şi nu prin intermdiul ONU”.