Decizie la nivel înalt: G7 va impune noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv în sectorul bancar

G7, grupul celor mai industrializate ţări, s-a angajat să impună noi sancţiuni contra Rusiei în criza ucraineană, potrivit sâmbătă unui comunicat comun, în timp ce un înalt responsabil american a precizat că ele ar trebui să intervină de luni, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 apr. 2014, 08:57
Decizie la nivel înalt: G7 va impune noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv în sectorul bancar

Am convenit să impunem rapid sancţiuni suplimentare contra Rusiei‘, se spune în acest comunicat publicat la Seul şi citat de AFP.

Potrivit unui responsabil american sub acoperirea anonimatului, ‘fiecare ţară va stabili ce sancţiuni specifice vrea să impună. Aceste sancţiuni vor fi coordonate şi complementare, dar nu neapărat identice’.

Sancţiunile SUA ar putea interveni de luni‘, a precizat el.

‘Având în vedere urgenţa de a garanta oportunitatea unui vot democratic paşnic şi încununat cu succes luna viitoare la alegerile prezidenţiale din Ucraina, ne-am angajat să acţionăm de urgenţă pentru a identifica sancţiunile specifice şi măsurile pentru costul acţiunilor Rusiei’, adaugă comunicatul G7.

Comunicatul salută ‘reţinerea’ cu care noul guvern de la Kiev a acţionat împotriva bărbaţilor înarmaţi proruşi care au ocupat clădiri guvernamentale din estul Ucrainei.

În schimb, Rusia nu a luat nicio măsură concretă pentru punerea în aplicare a acordului de la Geneva‘, deplânge comunicatul.

‘Ea nu a susţinut public acordul şi nu a condamnat nici acţiunile separatiştilor care încearcă să destabilizeze Ucraina şi nici nu i-a chemat pe militanţii înarmaţi să părăsească paşnic clădirile guvernului pe care le ocupă şi să depună armele’.

‘În schimb, ea a continuat să exacerbeze tensiunile cu un discurs din ce în ce mai îngrijorător şi manevre militare ameninţătoare la graniţa Ucrainei’, adaugă comunicatul.

Sancţiunile care ar putea fi impuse luni Rusiei în contextul crizei ucrainene ar putea viza persoane plasate în poziţii importante în sectoarele energetic şi bancar, a afirmat sâmbătă Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, relatează AFP.

Declaraţiile lui Rhodes au fost făcute la bordul Air Force 1, care îl transporta pe preşedintele Barack Obama de la Seul la Manila, în cadrul unui turneu diplomatic în ţări din Asia.

Oficialul american a precizat că sancţiunile contra Moscovei, care vor fi ‘ţintite’, nu vor fi impuse în acest weekend, ci probabil la începutul săptămânii viitoare.

Joi dimineaţă, trupele ucrainene au relansat operaţiunea specială la Slaviansk, confruntările soldându-se cu cinci morţi şi mai mulţi răniţi. Ministerul de Interne de la Kiev a anunţat vineri că trupele ucrainene au blocat complet oraşul Slaviansk.

În urma asaltului trupelor ucrainene asupra oraşului Slaviansk, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că ‘acţiunile autorităţilor de la Kiev împotriva propriului popor nu vor rămâne fără consecinţe, în special în planul relaţiilor interguvernamentale’ între Rusia şi Ucraina, iar ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat ulterior lansarea unor noi manevre militare la frontiera ruso-ucraineană.