Decizie neobișnuită în justiția din România! Ce pedeapsă a primit o minoră din Suceava după ce a fost prinsă în trafic fără permis de conducere

O minoră din Suceava a fost trimisă în sala de judecată, după ce a fost prinsă fără permis de conducere în trafic, de polițiști. Sentința a fost pronunțată în acest an, o pedeapsă mai puțin obișnuită în România. 

06 mai 2022, 14:14
Decizie neobișnuită în justiția din România! Ce pedeapsă a primit o minoră din Suceava după ce a fost prinsă în trafic fără permis de conducere

Șoferița care a circulat fraudulos a fost condamnată de Judecătoria Rădăuți la măsura educativă a consemnării la domiciliu la final de săptămână.

Acestă sancțiune a fost introdusă de câțiva ani în Codul Penal, special pentru pedepsirea minorilor. Inițiativa a fost creată tocmai pentru ca tinerii să aibă pedepse mai blânde față de adulți, de la care se așteaptă mai mult discernământ.

Roberta va trebui să stea în arest la domiciliu în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 4-12 săptămâni. Ea va avea permisă deplasarea în spațiile publice doar în situații excepționale. În plus, tânăra este obligată să participe în perioada menționată la diverse programe și activități impuse de instanță.

Potrivit legii, pedeapsa are ca obiectiv evitarea contactului minorului cu anumite persoane sau a prezenţei acestuia în anumite locuri care să îl predispună la manifestarea unui comportament infracţional.

Ce obligații are minora condamnată, potrivit instanței

Măsura educativă se execută pe durata unor sfârşituri de săptămână consecutive, în afară de cazul în care instanţa sau judecătorul delegat cu executarea, la propunerea consilierului de probaţiune, a dispus altfel, de regulă, sub supravegherea persoanei majore cu care locuieşte minorul ori a altei persoane majore desemnate de instanţa de judecată, informează Monitorul de Suceava.

Controlul executării măsurii educative a consemnării la sfârşit de săptămână şi controlul îndeplinirii atribuţiilor de către persoana care exercită supravegherea se realizează de către consilierul de probaţiune sau, după caz, de persoana desemnată de acesta din cadrul unei instituţii din comunitate.

Tinerei condamnate i se pot impune pe perioada măsurii și alte interdicții și obligații, de a lua parte la diverse cursuri de reintegrare socială.