DECIZIE OFICIALĂ. Klaus Iohannis depune jurământul în Parlament duminică, 21 decembrie

Preşedintele ales Klaus Iohannis va depune jurământul în Parlament duminică, 21 decembrie, la ora 12.00, a decis conducerea Parlamentului. 

09 dec. 2014, 12:10
DECIZIE OFICIALĂ. Klaus Iohannis depune jurământul în Parlament duminică, 21 decembrie

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, marţi, ca preşedintele ales, Klaus Iohannis, să depună jurământul de învestitură în Parlament duminică, 21 decembrie, la ora 12,00.

„Jurământul depus de preşedintele ales al României în consens, în unanimitate de voturi s-a stabilit ca acesta să fie duminică, 21 decembrie, la ora 12,00. În conformitate cu prevederile Constituţiei, preşedintele nou ales intră în atribuţii prezidenţiale în momentul în care depune jurământul în faţa Parlamentului”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

Potrivit Constituţiei, mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Mircovici a menţionat că a fost o scrisoare din partea grupurilor PNL privind depunerea jurământului de către noul preşedinte în data de 21 decembrie, care a fost aprobată de toată lumea, prin consens.

„A fost o discuţie pe tema aceasta că poate ar trebui ca CC să exprime un punct de vedere, preşedintele. Opinia a fost clară: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul este în funcţiune, preşedintele ales depune jurământul în faţa Parlamentului şi cel care stabileşte momentul în care acest lucru se face este Parlamentul României, prin cele două Camere reunite şi preşedintele va veni şi va depune jurământul în acest moment”, a mai spus Mircovici.

El a adăugat că, în mod categoric, la această şedinţă solemnă vor fi prezenţi principalii reprezentaţi ai statului.

Senatorul PSD Ioan Chelaru declara marti, la Palatul Parlamentului, că Administratia Prezidentiala ar trebui sa se implice activ in stabilirea datei la care va avea loc depunerea juramantului de catre Klaus Iohannis pentru preluarea mandatului de presedinte. Astfel parlamentarii asteapta cel putin un punct de vedere de la Traian Basescu pe aceasta tema.

CITEŞTE ŞI Şeful CCR, despre disputele privind data depunerii jurământului de către Iohannis: Răspunsul e în Constituţie

„Se discuta in principiu ziua de duminica. Cred ca dupa-amiaza. Firesc ar fi ca Administratia Prezidentiala sa aiba o pozitie activa. N-a avut pana acum. Noi asteptam. Daca nu va trimite acea scrisoare vom stabili noi in Parlament data la care in mod firesc si constitutional vine presedintele sa depuna juramantul. Aceasta data ar fi duminica 21 decembrie”, a precizat Chelaru.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat marţi, referitor la disputele din Parlament legate de data la care preşedintele ales trebuie să depună jurământul, că în Constituţie scrie limpede care este răspunsul.

„Dacă Constituţia poate să facă obiect de negociere, atunci să se înţeleagă. În Constituţie scrie limpede, este răspunsul la toate întrebările acestea”, a afirmat şeful CCR.