Decizie surprinzătoare: Coreea de Nord ar dori să iniţieze convorbiri cu Statele Unite

Coreea de Nord a anunţat că vrea să iniţieze convorbiri cu Statele Unite, informează, duminică, surse de la Seul.

25 feb. 2018, 11:47
Decizie surprinzătoare: Coreea de Nord ar dori să iniţieze convorbiri cu Statele Unite

Anunţul Phenianului indică faptul că statul nord-coreean este dispus să se aşeze la masa convorbirilor cu Statele Unite, precizează aceeaşi sursă, citată de BBC.

Acest anunţ intervine în contextul în care Generalul Kim Yong-Chol s-a întâlnit cu Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, înainte de ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Pyeongchang.

Ivanka Trump, fiica preşedintelui american, a asistat la ceremonia de închidere a JO de Iarnă din Coreea de Sud. Responsabilii americani au exclus însă o eventuală întâlnire cu vreo delegaţie nord-coreeană.

SUA au mai afirmat că nord-coreenii s-au retras din cadrul unei reuniuni cu vicepreşedintele american Mike Pence după ceremonia de deschidere a JO de Iarnă din Coreea de Sud, precizează bbc.com.

Apropierea coreană a fost percepută ca fiind o încercare de apropiere a Sudului de Statele Unite.

Vineri, Washingtonul a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Coreii de Nord. Phenianul a primit cu furie această măsură, considerând-o ca fiind un „act de război”.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Phenian a salutat cooperarea între cele două Corei în timpul Jocrilor Olimpice, dar a declarat că SUA au „ameninţat cu un război în peninsula coreeană cu noi sancţiuni poe scară largă”.

Peninsula Coreea a fost divizată de război, între 1950-1953, iar cele două Corei nu au semnat de atunci încolo niciuhn tratat de pace.