Decizie UE: Sacţiunile contra Rusiei, „clar legate” până la sfârşitul lui 2015 de acordul de la Minsk

Uniunea Europeană a decis joi ca sancțiunile economice contra Rusiei să fie "clar legate" de "punerea în aplicare completă" a acordurilor de la Minsk asupra Ucrainei, ceea ce s-ar traduce printr-o prelungire a acestor măsuri până sfârșitul anului, notează AFP.

20 mart. 2015, 11:44
Decizie UE: Sacţiunile contra Rusiei, „clar legate” până la sfârşitul lui 2015 de acordul de la Minsk

Liderii Uniunii Europene „au căzut de acord asupra faptului că durata sancțiunilor va fi clar legată de punerea în aplicare completă” a acordurilor de la Minsk, care au permis o încetare a focului pe teren,”fără să se uite că acest lucru este prevăzut până la sfârșitul anului 2015″, a declarat într-o conferință de presă președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană trebuie să-și mențină prin sancțiuni presiunea asupra Rusiei până când acordul de încetare a focului în Ucraina va fi deplin implementat, a susținut joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează Reuters.

”Una dintre cele mai bune modalități de a sprijini Ucraina va fi menținerea presiunii sancțiunilor asupra Rusiei până când vom asista la implementarea deplină a acordului de la Minsk. Acest lucru trebuie să ducă în final la recâștigarea de către Ucraina a controlului asupra granițelor sale, așa cum prevede planul mediat de președintele Hollande și cancelarul Merkel”, a spus Tusk, într-o conferință de presă desfășurată cu câteva ore înaintea începerii Consiliului European de primăvară.

În afara altor subiecte de actualitate pentru UE, în cele două zile ale summitului european liderii statelor membre vor analiza și situația din Ucraina. Țările UE sunt împărțite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu sancțiunile economice împotriva Rusiei și care expiră în luna iulie.

Rusia este acuzată de Occident că îi susține cu arme și trupe pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le respinge ferm.

Recent, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a anunțat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial prevăzute să aibă loc la Moscova în luna mai.