Declarația Unică 2022. Tot ce trebuie să știi despre documentul care dă bătăi de cap românilor. Cum se completează actul și care sunt persoanele vizate

ANAF vine în ajutorul românilor. Instituția a făcut publică o broșură pentru anul 2022, în format PDF cu privire la depunerea declarației unice de către persoanele fizice autorizate și persoanele fizie care obțin venituri pe cont propriu.

14 ian. 2022, 09:05
Declarația Unică 2022. Tot ce trebuie să știi despre documentul care dă bătăi de cap românilor. Cum se completează actul și care sunt persoanele vizate

Declarația Unică 2022. Există cazuri multiple în care persoanele fizice care obțin venituri pe cont propriu trebuie să depună declarația unică: venituri din activități independente, profesii libere (cum sunt avocații de exemplu), chirii, dividende, tranzacții cu criptomonede, NFT-uri, drepturi de autor, venituri obținute independent din activități de promovare pe rețelele sociale etc.

Declarația Unică 2022. Tot ce trebuie să știi despre documentul care dă bătăi de cap românilor

Broșura Fiscului vorbește, în principiu, despre:

-Categoriile de contribuabili care trebuie să depună Declarațăia Unică 2022 (Formularul 212);
-Termenele de depunere a Declarației Unice în 2022;
-Modalitatea de depunere a Declarației Unice online și pe hârtie.

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunereau realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și dinstrăinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilorCodului fiscal.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:- profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privindCodul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și persoanele fizice care obținvenituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de:

-indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentrumodificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri îndomeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândireacoronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;

-indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernuluinr.132/2020 privindmăsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologicedeterminate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșteriiocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare;-indemnizația prevăzută la art.6 alin.(1) lit.a) și/sau lit.b) din Ordonanța deurgență aGuvernului nr.111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altorcategorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice,determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

– avocați care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență aGuvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentrustabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologicedeterminate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

Descarcă de AICI broșura ANAF privind depunerea Declarației Unice 2022 .

Citește și: ANAF a recuperat doar puțin peste 1 % din prejudiciul de 65 de milioane de euro din Dosarul „Rafo-Carom”. Cum a scos Ovidiu Tender de sub sechestru un teren de 35 de milioane de euro