Declarația unică 2023. Joi este ultima zi în care poți depune formularul 212 fără să fii amendat

25 mai este termenul limită pentru depunerea Declarației unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

24 mai 2023, 18:01
Declarația unică 2023. Joi este ultima zi în care poți depune formularul 212 fără să fii amendat

Declarația unică – formular 212 se completează şi se depune de către persoanele care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia unică se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări  sociale de sănătate.

Citește și: Peste 400.000 de persoane lucrează în industria videochat-ului în România. Șeful ANAF: „Este un fenomen”

 

Cum poți depune Declarația Unică 2023

Declarația Unică poate fi depusă prin mijloace electronice, respectiv:

  • în „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro
  • prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat

De asemenea, Declarația Unică se poate depune și în format hârtie, direct la registratura Administrației Financiare pe raza căruia aveți domiciliul sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Citește și: ANAF pune tunurile pe români, încep controale masive la persoanele fizice

 

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

  • apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor –   Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  • prin  e-mail,      accesând   Formularul      de      contact      disponibil      pe      portal  https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

 

Ce amenzi riscă cei care nu depun Declarația Unică 2023

În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, precum şi a declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.