Declaraţia unică DE VENIT, miercuri este termenul limită de depunere. Un milion de români riscă amenzi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reamintit luni că termenul limită de depunere a Declaraţiei unice este 31 iulie 2019.

RomaniaTV.net
30 iul. 2019, 18:20
Declaraţia unică DE VENIT, miercuri este termenul limită de depunere. Un milion de români riscă amenzi

„Prin acest formular se declară, după caz: impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; impozitul pe venitul estimat a se realiza din România în anul 2019 sau impozitul aferent normei de venit; venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, contribuţiile sociale datorate în anul fiscal 2018”, arată un comunicat al ANAF.

Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului “Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat.

De asemenea, “Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale. 

Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat.

De asemenea, „Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.

Declaraţia Unică poate fi depusă din nou şi pe hârtie, după ce Guvernul a eliminat obligativitatea ca ea să fie depusă exclusiv online.

Marţi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat că va susţine o sesiune de asistenţă online pentru contribuabilii care trebuie să depună Declaraţia Unică 2019 în ultima zi în care documentul trebuie trimis, respectiv 31 iulie 2019.

„Tema sesiunii de asistenţă online de miercuri, 31 iulie, va fi «Completarea şi depunerea declaraţiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019». Vă aşteptăm miercuri, 31 iulie 2019 începând cu ora 09:00, pe această pagină Facebook”, scriu reprezentanţii ANAF, pe pagina de Facebook.

 Declaraţia Unică 2019 are 10 pagini, în timp ce instrucţiunile de completare mai au încă 40 de pagini.

Cine trebuie să depună Declaraţia Unică 2019

Conform unui comunicat al ANAF, ”prin acest formular se declară, după caz: impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; impozitul pe venitul estimat a se realiza din România în anul 2019 sau impozitul aferent normei de venit; venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, contribuţiile sociale datorate în anul fiscal 2018”.

Adică sunt vizate persoanele ce obțin venituri din activități independente, persoanele care obțin venituri din drepturi de autor, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă și persoanele care obțin venituri din chirii.

Ce amenzi riscă românii care nu depun Declaraţia Unică la termen

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336 alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

În același timp, toate perosoanele care aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia unică ANAF, online.

Cine nu trebuie să depună Declaraţia Unică

Sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale persoanele care obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către către plătitorul de venit. În același timp, mai sunt scutiți de declarația unică cei care obțin venituri cumulate sub plafonul stabilit.

Cum se calculează taxele

Taxele datorate statului se calculează astfel: 10% impozit pe venit, 25% contribuție la pensie și 10% la sănătate. Acestea sunt datorate, însă, numai dacă veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute (24.960 de lei în 2019).

Persoanele care obțin venituri sub acest plafon sau nu obțin venituri deloc, dar vor să se asigure facultativ la sănătate, pot depune declarația, dar bază de calcul pentru contribuție va fi de 6 salarii minime brute pe an.

Pentru contribuția la pensie, dacă veniturile sunt sub plafon, dar contribuabilul vrea să plătească, procentul de 25% se aplică lunar la salariul minim brut (respectiv 12 salarii minime lunare pe an). Contribuția se poate aplica la un venit mai mare (dacă plătitorul dorește asta), dar nu mai mic decât salariul minim.

Aproape 1 milion de persoane ar trebui să depună Declaraţia Unică

Statisticile arată că, în România, sunt aproximativ 960.000 de persoane care obţin venituri din activităţi independente, acestea activând sub diferite forme, fie că sunt PFA (Persoană Fizică Autorizată), acţionari în diverse companii cu profit şi dividende, ÎI (Întreprindere Individuală), ÎF (Întreprindere Familială), PFI (Persoane Fizice Independente), fie că activează în domeniul profesiilor liberale. 

Din 2018, Fiscul nu mai emite şi nu le mai trimite contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activităţi independente şi merge pe autoimpunere pentru persoanele fizice, exact aşa cum face şi pentru persoanele juridice. Astfel, până la data de 31 iulie 2019, contribuabilii au de completat şi calculat impozitul şi contribuţiile sociale şi de depus declaraţia pentru veniturile din anul 2018 şi estimarea de venituri pentru anul 2019.