Declaraţie de război, este alertă mondială: „Răbdarea noastră se epuizează”

Naftali Bennett a transmis că răbdarea Israelului cu dușmanii se epuizează. Organizația Hamas și Iranul sunt marii dușmani regionali ai Israelului.

21 iun. 2021, 10:38
Declaraţie de război, este alertă mondială: „Răbdarea noastră se epuizează”

Declaraţie de război! Singura centrală nucleară a Iranului a fost oprită de urgență, situație care ar putea cauza pene de curent în republica islamică.

Este pentru prima dată când s-a apelat la această procedură, care a fost anunțată la scurt timp după o amenințare a noului premier israelian. Naftali Bennett a avertizat inamicii țării că nu va mai tolera atacuri.

„Dușmanii noștri vor învăța regulile: nu vom tolera violența, nu vom tolera ploile (de rachete, n.red.), nu vom avea înțelegere și nu vom tolera rebelii, răbdarea noastră se epuizează”, a declarat Naftali Bennett.

Inamicii Israelului în regiune sunt organizația Hamas, dar și Iranul, țară al cărei program nuclear vizează direct Israelul.

În ultimul an, mai multe explozii și incendii misterioase au afectat centrala nucleară iraniană și au fost puse pe seama sabotajelor Mossadului.

Avion prăbușit în Rusia! Nouă pasageri au murit, alți 17 sunt răniți

Declaraţie de război. Statele occidentale avertizează Teheranul că negocierile pentru relansarea acordului nuclear nu pot continua la nesfârşit

Oficialii occidentali au avertizat duminică Teheranul că negocierile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 nu pot continua la nesfîrşit, după ce părţile implicate în discuţii au anunţat o pauză în urma alegerii unui preşedinte de orientare dură în Iran, transmite Reuters.

Negocierile se desfăşoară la Viena începând din aprilie, pentru a găsi o modalitate prin care Iranul şi Statele Unite să poată reveni la respectarea pactului nuclear, pe care Washingtonul l-a abandonat în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, iar Iranul a început ulterior să îl încalce.

Suspendarea discuţiilor a venit după ce Ebrahim Raisi, un fost procuror şi critic fervent al Occidentului, a câştigat vineri alegerile prezidenţiale ale Iranului.

Doi diplomaţi au declarat că se aşteaptă la o pauză de aproximativ 10 zile.Raisi va prelua funcţia la începutul lunii august, înlocuindu-l pe pragmaticul Hassan Rouhani, în mandatul căruia Teheranul a încheiat acordul, acceptând să limiteze programul său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Oficialii iranieni şi occidentali spun, deopotrivă, că ascensiunea lui Raisi este puţin probabil să modifice poziţia de negociere a Iranului: liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, are deja ultimul cuvânt asupra tuturor politicilor majore.

O tornadă a făcut ravagii în Belgia. Zeci de oameni răniţi şi case puse la pământ de vijelie VIDEO
Cu toate acestea, unii oficiali iranieni au sugerat că Teheranul ar putea avea interesul să promoveze un acord înainte ca noul preşedinte să intre în funcţie în august, pentru a-i oferi lui Raisi o listă curată.

Un oficial al guvernului iranian apropiat de discuţii a declarat pentru Reuters că, dacă un acord este finalizat înainte ca Raisi să preia funcţia, noul preşedinte va putea să atribuie vina pentru orice concesii predecesorului său: ”Rouhani, nu Raisi, va fi învinuit pentru orice probleme viitoare, cu privire la această afacere „, a spus el.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au acţionat ca mediatori în negocieri, între delegaţia iraniană şi o echipă americană care nu este un participant formal.

Ţările occidentale spun că cu cât Iranul încalcă acordul şi produce materiale nucleare interzise, ​​cu atât devine mai greu ca pactul să fie restabilit.