Declaraţie de război. Israelul se pregăteşte să atace Iranul. Sunt vizate instalaţiile nucleare

Armata israeliană solicită fonduri suplimentare pentru a acumula capabilităţile necesare lansării unui eventual atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă surse citate de postul public israelian Kan şi de site-ul Ynetnews.com.

15 iul. 2021, 21:06
Declaraţie de război. Israelul se pregăteşte să atace Iranul. Sunt vizate instalaţiile nucleare

Declaraţie de război. Armata israeliană solicită alocarea în plus a câteva miliarde de dolari, prin proiectul de buget care va fi elaborat de Guvernul Naftali Bennett în următoarele luni, scrie Agerpres.ro.

Surse citate de postul israelian Channel 12 au declarat că armata israeliană nu era pregătită suficient pentru lansarea unei operaţiuni împotriva Iranului în timpul mandatelor fostului premier Benjamin Netanyahu.

Statele Unite şi Iranul poartă negocieri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Negocierile ar urma să fie finalizate de noua Administraţie de la Teheran, care va fi condusă de preşedintele Ebrahim Raisi. La negocierile de la Viena participă reprezentanţii Iranului, Statelor Unite, Uniunii Europene, Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Rusiei şi Chinei.

Declaraţie de război Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Atac cu drone asupra unei instalaţii nucleare iraniene
Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

La începutul lunii iunie, David Barnea, noul director al Serviciului israelian de informaţii Mossad, a afirmat că Iranul continuă eforturile pentru a fabrica arme nucleare. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear iranian.

Alertă mondială. Israelul ameninţă Iranul cu bombardamente: „Avioanele noastre pot ajunge în orice zonă”

Iranul îşi propune ajutorul în vederea unei soluţionări a crizei din Afganistan
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a Guvermului afgan şi talibani şi s-a declarat pregătit să-şi ofere ajutorul în vederea unei opriri a crizei din Afganistan, relatează Reuters.

”Iranul este pregătit să ajute procesul de dialog între facţiunile din Afganistan, în vederea soluţionării conflictului şi crizelor actuale din această ţară”, a anunţat şeful diplomaţiei eiraniene Mohammad Javad Zarif, citat de presa de stat iraniană.