Declaraţie de suveranitate: NATO poate desfăşura trupe ORIUNDE VREA GALERIE FOTO

Alianţa Nord-Atlantică poate să desfăşoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, cu ocazia vizitei pe care o începe luni în Polonia, prima sa vizită în străinătate de la preluarea oficială a postului la 1 octombrie.

06 oct. 2014, 09:26

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO şi-a intensificat în mod semnificativ activitatea la graniţele sale estice şi şi-a anunţat intenţia de crea o forţă de reacţie rapidă, de înaltă mobilitate, a cărei infrastructură este de aşteptat să fie desfăşurată în Europa de Est, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.

În acest context, Rusia a denunţat o creştere fără precedent a activităţii militare a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în Europa.‘Anul viitor, la o întâlnire ministerială, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forţe de reacţie rapidă, dar chiar şi înaintea de a fi creată, NATO are şi aşa o armată puternică. O putem plasa oriunde dorim’, a subliniat Jens Stoltenberg, a cărui agendă la Varşovia este dominată de probleme legate de întărirea flancului estic al Alianţei şi dezvoltarea unei forţe de reacţie rapidă.

În acest sens, el se va întâlni cu preşedintele Bronislaw Komorowski, cu premierul Ewš Kopacz, cu miniştrii apărării şi afacerilor externe, urmând să se deplaseze la baza aeriană Lusk, unde staţionează soldaţi NATO, pe bază de rotaţie.

Citeşte şi NATO va avea o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari. Flancul estic, întărit în faţa Rusiei

‘Trebuie să ne adaptăm la noua situaţie, să elaborăm planuri şi să luăm decizii pentru a creşte capacitatea noastră’, a spus Stoltenberg, asigurând totodată Polonia şi celelalte ţări membre ale NATO că se pot simţi în siguranţă.

‘Ne aşteptăm că secretarul general Jens Stoltenberg, ca fost prim-ministru al Norvegiei, să fie conştient de ameninţarea cu care se confruntă Europa de Est’, a afirmat ministrul apărării polonez, Tomasz Siemoniak, vicepremier, potrivit Agerpres.

Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru

Vizita sa în Polonia, potrivit acestuia, subliniază faptul că ‘Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru’.Varşovia speră să-i fie acordată o atenţie mai mare din partea conducerii NATO, mai ales în legătură cu faptul că viitorul summit al Alianţei din 2016 va avea loc în capitala Poloniei, conform experţilor locali.

În acelaşi timp, după cum a relatat agenţia baltică de presă Delfi (care acoperă toate cele trei republici de la Marea Baltică – Estonia, Letonia şi Lituania), eşaloane cu tancuri americane şi tehnică blindată au fost observate la 3 octombrie în centrul Rigăi şi la staţia de cale ferată din Jelgava.

Citeşte şi ARMATA RUSĂ e pregătită să INTERVINĂ în Ucraina. NATO trebuie să trimită TRUPE în Europa de Est

La 1 octombrie, o navă a sosit în portul Ventspils, aducând în Letonia cinci tancuri Abrams, 12 vehicule blindate pentru infanterie Bradley şi alte echipamente militare. Vineri, acestea urmau să ajungă la baza Adazi, unde erau planificate manevre comune între militari letoni şi paraşutişti ai Brigăzii 173 de infanterie a armatei SUA, ce staţionează permanent în Italia.

Tancurile şi vehiculele blindate sunt destinate să întărească efectivele forţelor speciale americane de aproximativ 600 de persoane, dislocate pe poligonul Adazi, situat la numai 200 de km de graniţa cu Federaţia Rusă.