Declaraţie NEAŞTEPTATĂ a preşedintelui ucrainean legată de acordul de încetare a focului

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că împarte cu Putin răspunderea pentru acordul de încetare a focului. Decizia privind încetarea focului în Donbas se bazează pe acordul cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut să precizeze Poroşenko, el subliniind 'răspunderea comună' pentru respectarea acestui regim, informează Unian.ua.

05 sept. 2014, 17:16
Declaraţie NEAŞTEPTATĂ a preşedintelui ucrainean legată de acordul de încetare a focului

Poroşenko a făcut această declaraţie în marja summitului NATO din Newport, comentând rezultatele reuniunii de la Minsk a grupului trilateral de contact şi acordul de încetare a focului încheiat vineri.

‘Pot să confirm că această încetare a focului se bazează pe acordul pe care l-am înregistrat în timpul discuţiei telefonice pe care am avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin. Tocmai de aceea consider foarte important ca stabilitatea şi eficienţa încetării focului să dureze cât mai mult. Acum aceasta este răspunderea noastră comună’, a spus liderul ucrainean.

Citeşte şi Arseni Iaţeniuk: Planul de pace trebuie să prevadă RETRAGEREA TRUPELOR RUSE din UCRAINA

Potrivit lui Poroşenko, el ‘poate garanta că partea ucraineană va face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea în estul Ucrainei’. ‘Aceasta este o provocare serioasă nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru securitatea întregii lumi’, a mai subliniat preşedintele ucrainean.

Citeşte şi Premierul Poloniei: Nu poţi da crezare 100% unui document semnat de TERORIŞTI susţinuţi de RUSIA

Agenţiile de presă internaţionale au anunţat la 3 august, citând biroul de presă al preşedintelui ucrainean, că Poroşenko a discutat la telefon cu Putin despre regimul de încetare a focului în regiunea Donbas. Mai târziu, Putin a declarat că în timpul acestei discuţii telefonice a discutat cu Poroşenko un plan în şapte puncte de reglementare a situaţiei din Ucraina.

Citeşte şi NATO are REZERVE faţă de acordul de ÎNCETARE A FOCULUI în Ucraina

În mod concret, planul lui Putin propunea stoparea operaţiunilor ofensive, instituirea unui control internaţional obiectiv asupra respectării condiţiilor de încetare a focului, excluderea utilizării aviaţiei militare împotriva civililor şi localităţilor din zona de conflict, organizarea unui schimb de prizonieri după formula ‘toţi în schimbul tuturor’, deschiderea de coridoare umanitare pentru refugiaţi şi livrarea de ajutoare umanitare.