Declaraţie unică 2022. Cum se completează actul care dă bătăi de cap românilor în fiecare an

ANAF a publicat cinci modalităţi de completare a declaraţiei unice, în funcţie de diverse situaţii. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a mai anunţat şi care sunt termenele pe care le au firmele pentru depunerea declarațiilor de impozit.

01 feb. 2022, 09:45
Declaraţie unică 2022. Cum se completează actul care dă bătăi de cap românilor în fiecare an

Declaraţie unică 2022. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat modelele de completare a declarației unice pentru anul în curs.

Declaraţia unică 2022. Cum se completează declaraţia de anul acesta

Citeşte şi Declaraţia Unică 2022. Ce români depun formularul 212 şi care sunt amenzile

ANAF a publicat pe site-ul său cinci modalitățile de completare a declarației unice în diverse situații:

Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse în sistem real;

Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse la normă de venit;

Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută) ;

Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);

Model de completare pentru persoane fără venituri care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Puteţi consulta toate modelele de completare AICI

De asemenea, ANAF a informat şi care sunt termenele pe care le au la dispoziţie firmele pentru depunerea declarațiile de impozit.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, (formular 101 – Declarație privind impozitul pe profit), dar şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Pentru contribuabilii ce intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin.(5) din Codul fiscal până la ziua de 25 a celei de-a şasea luni, inclusiv, de când se încheie anul fiscal modificat;

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, termenul pentru depunerea declaraţiei aferente trimestrului IV (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest trimestru este de până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor;

Pentru plătitorii de impozit specific unor activităţi, termenul pentru depunerea declaraţiei pentru semestrului II (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest semestru este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Potrivit prevederile art. I alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020, nu intră sub incidența prevederilor acestui articol contribuabilii pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Națională a României, respectiv de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Citeşte şi Virgil Popescu, declarație incendiară despre explozia prețurilor la gaze: E un posibil cartel pe prețuri. ANRE ar trebui să fie o instituție independentă!