Virgil Popescu, declarație incendiară despre explozia prețurilor la gaze: E un posibil cartel pe prețuri. ANRE ar trebui să fie o instituție independentă!

Virgil Popescu vorbește despre situația tensionată în care e România după ce prețurile la gaze au explodat de-a dreptul.

13 ian. 2022, 15:51
Virgil Popescu, declarație incendiară despre explozia prețurilor la gaze: E un posibil cartel pe prețuri. ANRE ar trebui să fie o instituție independentă!

Virgil Popescu, declarație incendiară despre expozia prețurilor la gaze. Ministrul Energiei spne că ar putea fi vorba despre un adevărat cartel pe prețuri, iar ANRE ar trbui să fie o instituție independentă care să nu influențeze în niciun fel.

Virgil Popescu, declarație incendiară despre explozia prețurilor la gaze. Anunțul făcut de ministrul Energiei

„Am discutat astăzi cu președintele Consiliului Concurenței (n.red. Bogdan Chirițoiu) vizavi de un posibil cartel pe prețuri pentru că mi se pare, la un moment dat, că prea sunt prețurile… așa! I-am spus situația, ceea ce cred eu. Evident, Consiliul Concurenței și ANRE sunt direct la Parlament. Nu putem da indicații, dar putem discuta. Este o independență mult clamată în special de cei care lucrează în ANRE, o independență mult clamată a ANRE-ului față de orice instituție, inclusiv de instituția Parlamentului. (…) ANRE e o instituție independentă, e bine, dar ar trebui să fie cu adevărat independentă, să nu țină partea niciunui jucător din piață.”, a declarat apoi Virgil Popescu.

Citește și: Victor Ciutacu atacă ideea materiei „Istoria evreilor. Holocaustul”: „E o tâmpenie grandioasă, o încercare a inadecvatului care gândeşte la fel de lent cum vorbeşte să se pună bine cu evreimea mondială”
”Noi, ca și Guvern, nu avem nicio pârghie. Parlamentul poate să-i cheme în comisii și evident că, cerându-le situații ș.a., lucrurile se complică. Le-am comunicat acest lucru, nu au fost prea fericiți. Ne-am gândit și noi că vor să mărească prețurile. După ce depun documentele, o să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă nu cumva au făcut un cartel împreună. Avem timp! Nu vom da bani de la bugetul de stat în plus. Să vedem dacă nu cumva, într-un cartel, furnizorii au mărit prețurile tocmai ca să facă ce spuneți dvs (n.red. Răzvan Dumitrescu).

Referitor la facturile crescute la energie şi cum îşi face datoria ANRE, vă expun o situaţie ciudată: am primit factura mărită pe 30 octombrie, fără să mi se aplice plafonul la preţ. S-a efectuat o sesizare la firma respectivă, răspunsul clasic e că nu au pus la punct sistemele informatice. Am făcut, în baza răspunsului dar de furnizor, o sesizare la ANRE în care le expun problema şi le cer ajutorul. Bineînţeles că au trecut cele 30 de zile şi nu am primit nicio soluţionare. Ba mai mult, primesc un mail de la care mi se spune că trebuie să le ataşez documentul prin care am efectuat sesizarea la firma de energie. Le explic că nu am document, pentru că am efectuat o sesizare telefonică la care am primit un număr de sesizare la telefon, iar ANRE nu ţine cont de asta”, a dezvăluit ministrul Virgil Popescu, pentru DC NEWS.

Citește și: EXCLUSIV Marius Budăi: „Avem 2,5 milioane de români cu pensii până în 1.600 de lei şi noi punem în PNRR un impact bugetar cu plata pensiilor de maximum 9,4%, să îi lăsăm pe oamenii ăştia tot săraci”