Declaraţii rasiste în Ungaria: Un jurnalist a cerut „eliminarea animalelor ţigani”

Un scandal a izbucnit în Ungaria după ce un fondator al Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a îndemnat la "eliminarea animalelor ţigani", provocând o condamnare nu doar din partea opoziţiei, ci şi a partidului la putere, relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 ian. 2013, 12:52
Declaraţii rasiste în Ungaria: Un jurnalist a cerut „eliminarea animalelor ţigani”

Un „flash-mob” este prevăzut marţi după-amiaza, de către studenţi, în faţa sediului central al ziarului Magyar Hirlap, apropiat Guvernului, unde autorul acestor afirmaţii, Zsolt Bayer, este jurnalist.

Acest apropiat al lui Viktor Orban a scris că „animale ţigani” nu sunt demne să trăiască precum fiinţe umane, deoarece şi-ar „face nevoile acolo unde vor”, iar o bună parte dintre romi ar fi nişte „asasini” care este necesar „să fie eliminaţi”.

Aceste afirmaţii, publicate sâmbătă, au trecut aproape neobservate, dar ministrul Justiţiei şi Administraţiei Tibor Navracsics, un membru Fidesz, a declarat luni seara pentru un post privat de televiziune, ATV, că Bayer nu are „ce căuta” în cadrul Fidesz.

„O persoană care compară un grup de persoane cu animale nu are ce căuta în comunitatea noastră”, a declarat el.

Partidul DK (Coaliţia Democratică) al fostului premier Ferenc Gyurcsany i-a cerut procurorului general să lanseze un proces împotriva lui Zsolt Bayer pentru incitare la ură şi a anunţat organizarea unei manifestaţii duminică, la 13 ianuarie.

Potrivit LMP (verzi-stânga), „afirmaţiile lui Bayer sunt o pură incitare la ură”. El solicită Fidesz să îl excludă pe jurnalist din cadrul său.

Noua formaţiune a fostului premier tehnocrat Gordon Bajnai, adversarul lui Viktor Orban, a îndemnat, la rândul său, la „o acţiune comună a democraţilor de stânga şi de dreapta”.

Bayer a cauzat deja mai multe scandaluri în Ungaria. În ianuarie 2011, el i-a vizat pe „Coheni” într-un articol în care îi denunţa pe „Cohen, Cohn-Bendit şi Schiff”, identificate în Ungaria ca patronime evreieşti.

El se referea la jurnalistul Nick Cohen, de la ziarul The Observer, la deputatul ecologist european Daniel Cohn-Bendit şi la pianistul ungar Andras Schiff.

În 2008, el a creat „senzaţie” cu un articol împotriva evreilor ungari, care „îşi suflă nasul în piscinele Ungariei”.