DEEPFAKE cu imaginea premierului Ciolacu şi a lui Victor Ciutacu pentru a promova o escrocherie: „Nu avem nicio legătură cu acest site. Înşelătorie!”

În mediul online a apărut o nouă înșelătorie, bazată pe tehnologia deepfake, în care imaginea şi vocile premierului Marcel Ciolacu şi a lui Victor Ciutacu sunt folosite pentru a-i păcăli pe oamenii de bună credință.

20 mart. 2024, 22:35
DEEPFAKE cu imaginea premierului Ciolacu şi a lui Victor Ciutacu pentru a promova o escrocherie: „Nu avem nicio legătură cu acest site. Înşelătorie!”

Vocile lui Ciolacu şi Ciutacu au fost suprapuse peste un interviu, postat pe Facebook, iar atunci când orice utilizator vrea să afle mai multe amănunte descoperă un link care direcționează către romaniatvcnn.com, site ce nu are nicio legătură cu pagina oficială RomâniaTV.net.

Vizitatorul are surpriza să descopere că a fost „trimis” către un site – „Finance Simple” – care precizează că… succesul unei afaceri poate fi „maximizat” cu  „un sistem inovator de monitorizare a costurilor și veniturilor”. La „destinație”, este oferit și un număr de telefon, iar „musafirii” sunt îndemnați să sune „astăzi”.

Totul a fost „aranjat” tehnic încât să pară că însuși premierul României ar promova respectivul site, sunt postate și părerile unor „clienți” care se declară mulțumiți, dar importantă este propunerea de înscriere pe site-ul respectiv pentru a deveni un „om de afaceri de succes”.

Jurnaliştii Gândul au sunat la numărul de telefon – +40 770 123 015 – care este prezentat pe site-ul respectiv, pentru a încerca să descopere cum s-a ajuns la o astfel de înșelătorie online sau dacă deținătorii acestui site știu că vocea premierului Ciolacu a fost folosită pentru a le face reclamă.

După câteva apeluri, la telefon a răspuns un bărbat care a menționat că totul este „fake”.

„Noi suntem o firmă de biciclete. Nu avem nicio legătură cu acest site de afaceri la care se face referire. Ne-au mai sunat câteva persoane, le-am spus același lucru. Înșelătorie!”, a declarat bărbatul de la capătul firului.

Citeşte şi: Alertă alimentară în România. Produse de pasăre infestate cu Salmonella, descoperite într-un mare lanț de magazine

Vocea falsificată cu AI şi suprapusă peste imaginea premierului Marcel Ciolacu, susţine că este vorba despre o oportunitate de investiţii ce nu poate fi ratată.

„De astăzi, muncitorii și pensionarii obișnuiți vor putea trăi la fel de bine ca oamenii de afaceri. Acum, oricine din România poate transforma 1.000 lei într-o zi în 5.000 lei. Chiar dacă nu are experiență în investiții, acest lucru a fost posibil datorită unui proiect social care a fost testat și aprobat oficial.

Timp de șase luni, economiile tale nu se vor mai deprecia și vor începe să lucreze pentru tine în fiecare zi. Cât de riscant este să investești în acest proiect și cine poate garanta siguranța lui? Pentru a nu pune în pericol banii cetățenilor noștri, am decis să iau parte personal la acest proiect pentru a mă asigura că este eficient și sigur. În prima zi am transformat 1.000 RON în 5.000 lei, iar o lună mai târziu aveam în cont peste 150.000 lei.

După ce am verificat personal profitabilitatea și siguranța acestui proiect, pot să îi sfătuiesc pe toți cetățenii români să se alăture acestui proiect cât mai curând posibil. Toate investițiile participanților sunt asigurate de către stat, așa că participanții nu au de ce să se teamă.

– Ați putea detalia, vă rog, cum funcționează acest proiect? (n.r. ar întreba Ciutacu)

– Este o platformă de tranzacționare online care utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a găsi și a face tranzacții sigure și profitabile pentru dvs.
Funcționează non-stop și nu necesită nicio intervenție din partea dvs. Vă puteți concentra pe orice altceva în timp ce software-ul lucrați în locul dvs.

– Cine poate lua parte la proiect și ce trebuie să facă telespectatorii noștri pentru a participa? (n.r. întrebare a „falsului” Ciutacu)

– Proiectul se adresează cetățenilor români de toate profesiile și vârstele, fie că este vorba de un șofer, de un profesor sau chiar de un pensionar.

Pentru a participa la proiect este necesar să vă înregistrați gratuit și să nu ratați apelul din partea managerului de proiect. Numărul de locuri de participare este limitat. Îi sfătuiesc pe toți să se grăbească”, se precizează, cu vocea prelucrată a premierului Marcel Ciolacu, în filmulețul postat pe Facebook.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Citeşte şi: Băutura oferită gratis în restaurantele şi barurile din România. Legea va fi promulgată de Klaus Iohannis