Defibrilatorul furat din Brașov a fost recuperat. Hoțul voia pe el 100 de euro

Defibrilatorul gratuit furat din Brașov a fost recuperat de polițiști. În urmă cu două săptămâni, aparatul mobil util în salvarea oamenilor aflați în situații critice a fost furat din centrul orașului.

13 sept. 2023, 18:16
Defibrilatorul furat din Brașov a fost recuperat. Hoțul voia pe el 100 de euro
Defibrilatorul furat din Brașov a fost recuperat. Hoțul voia pe el 100 de euro

Defibrilatorul mobil amplasat în centrul orașului Brașov a fost găsit de oamenii legii. Aparatul cu utilizare gratuită, ce poate ajuta la salvarea oamenilor din situații limită, fusese furat în urmă cu aproximativ două săpătămââni.

Citește și: Medicul Radu Ciudin, autorul primului implant al unui cardiodefibrilator implantabil în România, a murit. Este doliu în medicină

Defibrilatorul furat din Brașov a fost găsit

Poliţiştii braşoveni au identificat defibrilatorul portabil care a fost furat, în urmă cu două săptămâni, din caseta metalică amplasată în centrul Braşovului. Aparatul se afla în posesia unei persoane care încerca să-l vândă pentru suma de 100 de euro.

„În cadrul activităţilor de cercetare penală şi investigaţii relativ la comiterea infracţiunii de furt al unui defibrilator portabil din zona Livada Poştei, din municipiul Braşov, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Braşov – Secţia 1 Poliţie, cu sprijinul a doi cetăţeni, au stabilit datele necesare care au condus la indentificarea dispozitivului medical în cauză. Poliţiştii au descoperit şi ridicat defibrilatorul din posesia unei persoane care voia să-l tranzacţioneze cu suma de 100 de euro”, au precizat, miercuri, reprezentanţii IPJ Braşov.

Aparatul medical a fost predat reprezentanţilor Primăriei Municipiului Braşov, pentru reutilizarea de îndată în scopul pentru care a fost destinat, respectiv cazuri de urgenţă medicală. Cercetările sunt continuate în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor bănuite, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, a mai sursa informat sursa citată.

„Cu sprijinul a 2 cetățeni ce activează în domeniul medical, a fost găsit defibrilatorul ce a dispărut acum 2 săptămâni dar și hoțul care a încercat să îl vândă.
Mulțumim polițiștilor din cadrul secției 1 din Brașov dar și întregii comunități care ne-a susținut. Ne bucurăm că defibrilatorul se va întoarce unde îi este locul, la dispoziția comunității, unde poate salva o viață”, au declarat reprezentanții Caravanei cu medici.

În urmă cu două săptămâni, aparatul medicat a fost furat din Livada Poștei. În Brașov există două defibrilatoare gratuite instalate în spațiile publice de „Caravana cu medici”. Aparatul costă 11.000 de lei și „nu are nici o valoare în casa unui individ”.

„În Decembrie 2022 Caravana cu Medici a amplasat primele defibrilatoare accesibile 24/7 din Brașov, unul în Piața Sfatului, iar al doilea în Livada Poștei. Ieri noapte cel din Livada Poștei a fost furat. Mă simt dezamăgit și scârbit. Mereu spunem că ne dorim o țară ca afară, vrem lucruri frumoase dar noi aruncăm mucurile de țigară pe jos, ne luăm la bătaie cu salvamarii pe plajă că vrem să intrăm în apă când e pericol de înec și mai nou furăm aparate care pot salva vieți”, a anunțat dr. Alexandru Covaciu, inițiatorul proiectului „O secundă pentru viață”, prin care aceste defibrilatoare au fost donate municipalității.

Citește și: Medic român la Strasbourg: „Stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure” / Colegiul Medicilor: În România, este ilegal!