Medic român la Strasbourg: „Stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure” / Colegiul Medicilor: În România, este ilegal!

Din punct de vedere juridic, a arătat că ”statul român a interzis printr-o Ordonanţă din 2021, în iulie, reutilizarea şi reprocesarea acestor dispozitive.

21 feb. 2023, 22:52
Medic român la Strasbourg: „Stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure” / Colegiul Medicilor: În România, este ilegal!

Medicul român Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei Medicilor din Clinica Rhéna de la Strasbourg, a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News TV, despre stimulatoarele cardiace prelevate de la decedaţi, că studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi. El a mai spus că dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator, şi aici vorbim doar de dispozitive şi nu şi sondele şi costul operaţiei.

”Plecând de la acest eveniment care pune în lumină accesul la aceste stimulatoare cardiace, să vedem dacă putem face ceva pentru pacienţii din România”, a arătat Lupescu.

El a menţionat că, din perspectivă medicală, ”studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure, şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi” şi se respectă procedurile de sterlizare.

Președintele Colegiului Medicilor București, declarații despre cazul cardiologului care replanta stimulatoare prelevate de la cadavre: „Este inadmisibil. Aceste cazuri nu trebuie să existe”
”Din punct de vedere medical, lucrurile sunt destul de clare, este un avantaj dacă sunt folosite într-un cadru definit”, a spus Lupescu.

Medicul a mai spus că este şi aspectul financiar, şi anume faptul că ”dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator replantabil, şi aici vorbim doar de dispozitive şi nu şi sondele şi costul procedurii, al operaţiei”.

 

”Costă foarte mult, deocamdată statul român nu este capabil să suporte aceste cheltuieli, pacienţii trebuie să scoată sume mari din buzunar şi este o cerer foarte mare de astfel de dispozitive”, a menţionat el.

Din punct de vedere juridic, Radu Lupescu a arătat că ”statul român a interzis printr-o Ordonanţă din 2021, în iulie, reutilizarea şi reprocesarea acestor dispozitive, spunând că statul român se pune în conformitate cu regulamentul european”. Medicul arată că ”lucrurile nu sunt foarte clare, pentru că în regulament se precizează că se lasă la latitudinea fiecărui stat să decidă acest lucru.

Despre situaţia din Franţa, medicul a arătat că este ”altă situaţie, pentru că pacientul nu plăteşte nimic, iar asigurarea preia costul aparatului şi al operaţiei”.

”Practic nu ar avea de ce să fie refolosite dar au fost extrase de la pacienţi decedaţi şi donate în ţări din Asia şi Africa, timp de ani de zile”, a mai spus el.

Medicul a mai declarat că cei care au scris Ordonanţa trebuie întrebaţi pe ce s-au bazat când au scris-o, într-un sistem deficitar de sănătate, de ce inerzice şi scoate în afara sistemului sute de persoane care ar avea nevoie de astfel de dispozitive şi a recunoscut că el, personal, ar alege pentru tatăl său, dacă nu ar avea posibilităţi financiare, de a avea acces la un astfel de dispozitiv gratuit”.

Citește și: Șoc în dosarul medicilor care refoloseau dispozitivele cardiace de la cadavre! Ce avere au reușit să adune

”Pentru mine este important să ieşim din acest caz particular care va fi judecat şi să ne gândim cum putem ajuta pacienţii din România să aibă acces la aceste dispozitive foarte scumpe”, a mai spus el.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor: În România, la momentul actual replantarea stimulatoarelor cadiace este o procedură ilegală / Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este procedura, faptul că spitalul nu a intervenit

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România de la Prima News TV, că în România, la momentul actual replantarea stimulatoarelor cadiace este o procedură ilegală. Despre cazul recent de la Iaşi, oficialul a arătat că ceea ce îi îngrijorează cel mai mult este procedura în care s-a întâmplat şi faptul că spitalul nu a intervenit să oprească acest lucru, mai ales că se întâmplau din 2017.

”Aceste dispozitive foarte scumpe, foarte utile ar putea salva o viaţă, asta se întâmplă deja în ţările cu resurse limitate. În România, la momentul actual este o procedură ilegală. Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este procedura în care s-a întâmplat”, a spus Daniel Coriu.

El a precizat că o posibilă modificare a Ordonanţei trebuie să fie decisă de legiuitor.

”Noi nu suntem în situaţia de a decide trebuie să facem exact ceea ce ni se permite şi legat de acest lucru noi at trebui să întrebăm spitalul cum a  putut să permită să se întâmple acest lucru, pentru că am înţeles că aceste lucruri se întâmplau din 2017. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult, faptul că spitalul nu a intervenit să oprească”, a spus Coriu.

Preşedintele Colegiului Medicilor a afirmat că ”mai este un lucru important dincolo de aspectele etice şi morale şi anume este vorba de siguranţa sterrilizării pentru că un dispozitiv poate să formeze nişte microorganisme extrem de rezistente la sterlizare”.
”Există discuţii pe acest subiect, probabil de aceea şi fabricantul scrie în prospect a nu se reutiliza”, a explicat Coriu. Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.