Deficit de forţă de muncă pe litoral. Hotelierii caută muncitori din ţările asiatice

Hotelierii de pe litoral se plâng că nu găsesc muncitori, fiind ocupate doar jumătate dintre locurile de muncă disponibile. Patronii spun că sunt nevoiţi să se orienteze către forţă de muncă din ţările asiatice.

13 mai 2021, 10:40
Deficit de forţă de muncă pe litoral. Hotelierii caută muncitori din ţările asiatice
Deficit de forţă de muncă pe litoral. Hotelierii caută muncitori din ţările asiatice

Deficit de forţă de muncă pe litoral. Deși concediile de vară se apropie, multe dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării nu sunt încă pregătite să-i primească pe turişti. Hotelierii se plâng de lipsa forţei de muncă şi spun că sunt nevoiţi să apeleze la muncitori din ţări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.

Deficit de forţă de muncă pe litoral

Citeşte şi Taxă pe litoral. Cât vor plăti turiştii pe zi, dacă merg în Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun sau Olimp

„Cam 50% chiar 60% sunt cei care ne lipsesc din punct de vedere al personalului calificat, pregătit pe domenii, astfel încât să oferim servicii de înaltă calitate”, a declarat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est, potrivit Digi24.

Dacă în trecut angajatorii apelau la Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru recrutarea de personal, anul acesta situația s-a schimbat. Pe lista locurilor de muncă sunt, în prezent, doar 88 de posturi disponibile, oferite de 14 angajatori. Cei mai mulţi preferă să posteze anunţurile pe reţelele sociale.

„În acest moment oferta este slabă. Până acum 2 ani, până să avem stare de urgenţă sau stare de alertă, în această perioadă aveam şi 2000 de variante de angajare”, spune Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM.

Cei mai mulţi dintre angajatori preferă să posteze anunţurile pe reţelele sociale.

Citeşte şi Preţul vacanţelor pe litoralul românesc, redus în 2021

„De patru zile caut grădinar şi nu s-a înscris nimeni pe platformă. Nu cerem mare lucru, decât să aibă grijă de spaţiul verde, să îngrijească aşa cum trebuie, să stropească, să tundă iarba, să mai planteze un pomişor”, a precizat Nicolae Bucovală, hotelier.

Hotelierii caută angajaţi din ţările asiatice, în lipsa celor din România.

„În fiecare an, cel puţin în ultima perioadă, întâmpinăm probleme, motiv pentru care ne-am axat şi pe recrutare din ţări străine. Să spunem că anul acesta am ajuns undeva la 40%, însă este nevoie să acoperim întreaga echipă”, a menţionat şi Silvia Vornic, director de hotel.

De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.