Deficit enorm de energie în Republica Moldova. România livrează marţi 74% din necesarul ţării vecine

Aproximativ 74% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi livrată marți de România, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.

28 nov. 2022, 23:22
Deficit enorm de energie în Republica Moldova. România livrează marţi 74% din necesarul ţării vecine

Republica Moldova are asigurat mâine, pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru că nu a putut semna contracte pentru diferență. Vecinii noștri vor primi energie electrică din România, în regim de ajutor de urgență.

„Pentru ziua de mâine, circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica”, a scris secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan, pe Facebook, potrivit Digi 24.

Operatorul național de transport de energie Moldelectrica a fost anunțat azi de furnizorul de energie Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 „nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei.

„Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență, confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST (operatorul sistemului de transport) al statului vecin”, se mai arată în postare.

Citeşte şi: Legea plafonării facturilor la energie îi nemulţumeşte pe români. Care sunt cele mai afectate categorii

Republica Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa și s-a confruntat cu pene masive de curent în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Republica Moldova nu a putut să cumpere din piața spot de la București pentru că prețul a fost prea mare.

″Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România – n.r.) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat.

În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republicii Moldova, Andrei Spînu, la Pro TV Chișinău, citat de Profit.ro.

Citeşte şi: Actorul Marius Manole anunţă că vrea să-şi ia cetăţenie moldovenească şi se declară mândru de preşedintele Maia Sandu