Defrişările din Retezat, oprite de consiliul ştiinţific al Parcului Naţional

Consiliul ştiinţific al Parcului Naţional Retezat a decis stoparea imediată a tăierilor de păduri din Valea Râu-şes şi propune protecţia integrală a acestei zone, potrivit Agent Green. Organizaţia pentru protecţia mediului cere Ministerului Mediului să valideze imediat această propunere a Consiliului.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 11:10
Defrişările din Retezat, oprite de consiliul ştiinţific al Parcului Naţional

”Este o decize care a venit târziu, dar nu tardiv. Mai sunt şi alte zone din Peisajul Forestier Intact afectate de tăieri de pădure, lucrări hidrotehnice şi construcţia drumului naţional 66A. Puţin mai la sud de valea Râu-şes, în parcul Domogled, se taie păduri virgine de fag ca în codru! Pe valea Cernei stă să înceapă şantierul la DN 66A. Domnul ministru Borbely trebuie să valideze decizia Consiliului şi să protejeze integral tot Peisajul Forestier Intact, nu doar zone ameninţate care ajung în atenţia sa doar mulţumită presei.”, a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.

Totodată au fost interzise şi intervenţiile umane în cazul atacurilor de insecte Ipidae care pot distruge pădurile de molid (Picea abies) şi care au constituit o motivaţie pentru tăietorii de pădure pentru a exploata necontrolat.

”Prin această decizie asistăm la o premieră în România. Valea Râu – Ses va fi un model de abordare a situatiilor în care procesele naturale restructureaza padurile. A fost greşeala omului că s-a intervenit în aceste păduri. De aceea, pentru început vom asista la distrugerea de catre Ipidae a unei părţi însemnate din pădure. Mai târziu vom descoperi natura renăscând mai puternică. Este o chestiune de timp şi este un bun studiu de caz care trebuie urmărit îndeaproape de autorităţi şi de cercetători”, a adăugat Păun.

Luna trecută, Agent Green a avertizat că tăierile de păduri din Retezat au scăpat de sub control după ce Ministerul Mediului a aprobat extragerea a 5000 metri cubi de lemn de molid de pe Valea Râu-şes din Parcul Naţional Retezat invocând atacul unei insecte din familia Ipidae (Ips typographus). S-au tăiat inclusiv păduri virgine  din Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei, activităţi ce ameninţă cu dispariţia ultimului peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei .

Agent Green cere Ministrului Mediului şi Pădurilor să valideze imediat propunerea Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Retezat pentru a proteja integal Valea Râu-şes, să oprească tăierile de păduri din Parcul Naţional Domogled şi să protejeze strict întreg Peisajul Forestier Intact din munţii Retezat-Godeanu-ţarcu-Vîlcan.