Deja se simt efectele negative ale noului Cod Fiscal: Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în România în doar câteva zile

Noul Cod Fiscal are consecinţe dramatice asupra angajaţilor. În ultima săptămână, peste 100.000 de contracte part-time au fost desfiinţate, după noile taxe care au intrat în vigoare de pe 1 august.

03 aug. 2022, 16:46
Deja se simt efectele negative ale noului Cod Fiscal: Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în România în doar câteva zile

Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în ultima săptămână, după ce noi taxe au intrat în vigoare de luni, 1 august.

Vorbim despre 108.000 de contracte part-time, conform datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România.

Suprataxarea contractelor part-time a intrat în vigoare de luni, 1 august, iar firmele, mai ales cele mici, nu îşi mai permit să plătească noile sume percepute, cu atât mai mult dacă au mai mulţi angajaţi care lucrează astfel.

În momentul de faţă, în România au rămas mai puțin de un milion de contracte cu timp parțial, 958, mai exact. În urmă cu exact o săptămână erau active 1 milion 103 mii aproape. Antreprenorii mici nu au putut susține în toate cazurile creșterea contribuțiilor pentru astfel de contract. Marius este patronul unei firme de curățenie din Capitală, iar până la 1 august avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi. A dat afară 15 dintre ele.

„Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro”, a declarat Marius Oprea, antreprenor firmă curățenie pentru Euronews.

„Firmele au probleme reale și nu și-au revenit după perioada de pandemie cu restricțiile de rigoare ale fiecăruia, cu consecințele respective. După care acum vedem ce se întâmplă și cum se pregătește altă criză, o recesiune în adevăratul sens al cuvântului și păstrarea contractelor part-time cu supraimpozitarea lor nu ar face decât să mărească și mai mult costurile, care și așa sunt incontrolabile”, a precizat Valentina Saygo, expert contabil.

Citeşte şi Scandalos! Cât câstigă o angajată a Poştei Române care doar citeşte contoare?! Suma este de necrezut!

Citeşte şi Ministrul Marcel Boloş, anunţul de astăzi despre voucherele sociale! Ce se întâmplă cu cei pe care poştaşul nu i-a găsit acasă! Sunt peste 350.000 de români în situaţia asta